ЕК предлага съвместно с ЕИБ механизъм за отпускане на заеми в публичния сектор в подкрепа на екологичните инвестиции

Климат / Свят
3E news
421
article picture alt description

Европейската комисия представя своето предложение за механизъм за отпускане на заеми в публичния сектор по линия на механизма за справедлив преход. Механизмът ще се прилага с участието на Европейската инвестиционна банка и ще насърчава инвестициите на публичните органи, които подпомагат прехода към климатично неутрална икономика в полза на регионите с високо потребление на въглища и високи въглеродни емисии. Той ще разполага с 1,5 млрд. евро под формата на безвъзмездни средства от бюджета на ЕС и с до 10 млрд. евро под формата на заеми от собствените ресурси на Европейската инвестиционна банка. Механизмът ще привлече общи инвестиции до 25—30 млрд. евро в услуга на териториите и регионите, които са най-силно засегнати от прехода към климатично неутрална икономика, отдавайки предимство на тези, които не разполагат с достатъчен ресурс да посрещнат съответните разходи.

Всички държави членки ще имат достъп до механизма първоначално въз основа на национални пакети, посредством покани за представяне на предложения, които отговарят на следните критерии:

- проекти, които подпомагат територии, посочени в одобрен териториален план за справедлив преход;

- проекти, които получават заем от ЕИБ по линия на механизма; както и

- проекти, които не генерират достатъчно приходи на пазарен принцип.

Проектите трябва също така да са съобразени с условията на политиката на ЕИБ за отпускане на заеми. Областите на инвестиции включват енергийната и транспортната инфраструктура, районните отоплителни мрежи, обществения транспорт, мерките за енергийна ефективност и социалната инфраструктура, както и други проекти, които носят пряка полза на засегнатите региони и могат да намалят социално-икономическите разходи, свързани с прехода към климатично неутрална Европа до 2050 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща