ЕК очаква в газовите преговори да участва заместник-председателя на „Газпром“ Александcр Медведев

Шефът на „Нафтогаз“ смята, че нов договор за транзит на газ през Украйна трябва да бъде подписан с новият оператор на газотранспортната система на страната

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
950
article picture alt description

Европейската комисия (ЕК) очаква, че в тристранните преговори за газа (между Русия, Украйна и ЕК), планирани за 21 януари, от страна на „Газпром“ ще участва заместник-председателят на компанията Александър Медведев. Това се казва в съобщение на ЕК.

„Вторият етап от политическите тристранни преговори с Русия и Украйна за бъдещият транзит на газ ще се състоят в понеделник, 21 януари 2019 г. в Брюксел. Срещата ще се състои с участието на вицепрезидента, отговарящ за енергийния съюз Марош Шефчович, министъра на външните работи Павел Климкин и председателя на „Нафтогаз“ Андрей Коболев от украинска страна, а също така министъра на енергетиката Александър Новак и заместник-председателя на „Газпром“ Александър Медведев от руска страна“, се казва в прессъобщението.

Междувременно в рамките на брифинг в петък председателят на „Нафтогаз Украйна“ Андрей Коболев заяви, че нов договор за транзит трябва да бъде подписан с новият оператор на газотранспортната система, който ще бъде създаден в Украйна.

„Страна по новият транзитен договор трябва да стане новият независим оператор за газ, който сега ще бъде създаден в групата „Нафтогаз“ в рамките на процеса на анбандинг“, каза Коболев по време на брифинга, предаван по украинската телевизия „5 канал“. Коболев разчита, че новият оператор ще започне да работи от януари 2020 г. Действащият договор за транзит на руски газ през Украйна изтича в края на настоящата 2019 г.

Върховната рада на Украйна през 2014 г. прие закон, който разрешава на правителството създаването на оператор на газотранспортната система на страната, в който до 49 % може да получат инвеститори от САЩ и ЕС. Документът предвижда също така компанията оператор да получи правото на управление или на концесия и наемане на магистралните газопроводи и подземните газохранилища на Украйна. Правителството на Украйна взе също така решение за създаване на компанията „Магистрални газопроводи на Украйна“, която да поеме дейността по управление на газотранспортната система на страната от „Нафтогаз“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща