ЕК обяви конкурс с награди от 50 000 евро за намаляване на отпадъците от пластмаса

Климат / Свят
Георги Велев
905
article picture alt description

Европейската комисия обяви началото на конкурс за социални нововъведения за 2019 г. В тазгодишното издание на конкурса се търсят идеи и проекти по темата „Справяне с пластмасовите отпадъци“, които да водят до намаление на пластмасовите отпадъци, като целят системна промяна на местно, национално и европейско равнище. Независими съдии ще определят трите проекта, всеки от които ще бъде награден с 50 000 евро през октомври 2019 г. Представянето на новия конкурс бе в Любляна, Словения.

„Ние в Европа събираме над 27 милиона тона пластмасови отпадъци всяка година. Макар че справянето с пластмасовите отпадъци е голямо предизвикателство, то представлява и възможност за създаване на нововъведения и нови решения. Ето защо тази година събираме идеи за разрешаването на този обществен проблем, като поставяме основите на нови модели на стопанска дейност, нови форми на сътрудничество и насърчаване на въвеждането на нови работни способи за едно по-добро, по-чисто и по-устойчиво бъдеще за всички,“ заяви Славомир Токарски – директор в Европейската комисия, отговарящ за нововъведенията и напредналите производствени технологии.

Европейската комисия вече е въвела редица мерки като част от решителните си действия за превръщането на проблема с пластмасовите отпадъци в положителен фактор за бъдещето на Европа. Тук се включват първата по рода си общоевропейска стратегия за пластмасите, началото на Обединението за пластмасите в кръговата икономика, както и кампанията за доброволните ангажименти. С тези мерки Комисията създава условията за преход към по-кръгова икономика, насърчавайки растежа и нововъведенията.

Целта на европейския конкурс за социални нововъведения за 2019 г. е да се подкрепят идеи и проекти, които осигуряват намаление на пластмасовите отпадъци и замърсяването с тях чрез изменение и подобряване на съществуващите процеси или чрез въвеждане на съвсем нови продукти и начинания. С помощта на тези нововъведения трябва да се понижи количеството на създаваните пластмасови отпадъци или да се осигурят условия и да се насърчат повторната употреба и рециклирането им. Решенията следва да дават възможност за надграждане и да бъдат насочени към промяна на системно равнище. Те следва да бъдат установени в следните области:

- намаляване на потреблението на пластмасови изделия за еднократна употреба;

- рециклиране, повторна употреба и свръхрециклиране (вторично използване с добавена полезност);

- действия за справяне с натрупаните пластмасови отпадъци в сметищата и околната среда;

- промяна на поведението на потребителите или на търговците на дребно и по-големите предприятия;

- въвеждане на други модели на стопанска дейност и оптимизиране на веригите на доставките;

- въвеждане на нови материали, годни за използване в кръговата икономика или представляващи устойчиви алтернативи на пластмасите от полезни изкопаеми.

Чрез европейския конкурс за социални нововъведения се търсят идеи от социални новатори, предприемачи, студенти, проектанти, търговци, изпълнители, създатели и творци на промяната – всеки, който има новаторска и творческа идея за обръщане на приливната вълна от пластмасови боклуци.

Началото на конкурса за 2019 г. бе дадено в Любляна, която е първопроходец в устойчивото развитие, бивша „европейска зелена столица“ и победител в категорията „устойчиво развитие“ на наградите „Европейска столица на умния туризъм“ за 2018 г. Този град с нулеви отпадъци събира 68 % от отпадъците си разделно (повече от всяка друга европейска столица). Освен това двама от неотдавнашните победители в конкурса са от Словения, което е отражение на бурно развиващата се екосистема за социални нововъведения в страната. Затова бе естествено Любляна да бъде избрана за домакин на тазгодишното мероприятие за обявяване на началото на конкурса за 2019 г.

Участниците в мероприятието имаха възможността да научат повече за конкурса и да чуят представителите на един от победителите в миналогодишното издание, HeritageLab, които разказаха за опита си. Освен това участниците имаха възможност да се сдобият със сведения от групата за разисквания, в която някои от тазгодишните съдии обсъдиха въпроса с пластмасовите отпадъци, както и да се включат в краткия „маратон“ за търсене на решения на проблема. Мероприятието приключи с изложба на словенските творци Нуша Йеленец и Нина Мръшник, озаглавена Toasted Furniture“. Тя показваше новаторския подход на творците за действително „препичане“ на пластмасовите отпадъци (подобно на филия хляб), превръщащо ги в красиви цветни плоскости, които после се използват като части за производство на мебели и осветителни тела. Това бе фантастичен творчески пример за начин, по който можем да се справим с пластмасовите отпадъци.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща