ЕИБ ще инвестира 350 млн. евро в европейска гигафабрика в Швеция

Енергетика / Свят
3E news
4566
article picture alt description

Европейската инвестиционна банка отпусна заем от 350 милиона евро на шведска компания, която се надява да откъсне значителен дял от световния пазар на батерии, като изгради най-зелените налични енергийни мощности.

Понастоящем Northvolt изгражда своя гигафабрика в Северна Швеция, където фирмата възнамерява да използва 100% възобновяема енергия и местни източници за производство на литиево-йонни акумулаторни клетки, предимно за доставки за електромобилния сектор, припомня Euractiv.

ЕИБ вече отпусна финансиране за демонстративен проект през 2018 г., който направи достатъчно, за да убеди заемодателя си от Люксембург като сега банката обедини усилия с Европейския фонд за стратегически инвестиции (EFSI) на ЕС за отдаване на много по-голям заем.

„Вярвам, че финансовата подкрепа на ЕИБ за Northvolt е показателен пример за това как нашите финансови и технически дю дилижънс могат да помогнат на частните инвеститори за визионерски проекти“, заяви заместник-председателят на банката Андрю Макдауъл. Банката е голям фен на проектите за батерии и още през май Макдауъл заяви, че финансирането на ЕИБ ще достигне 1 милиард евро през тази година. Ако всички инвестиции се реализират, производственият капацитет на Европа се очаква да се увеличи повече от два пъти.

Според плановете на Northvolt фабриката ще има първоначален годишен производствен капацитет от 16 гигаватчаса, който ще бъде увеличен до 40 GWh. За сравнение, Китай, най-големият световен производител с гигафабрика, има 230 GWh през 2019 г.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович, който ръководи Европейския алианс за акумулаторни батерии, заяви, че ЕС е на път да покаже „глобално лидерство“ в сектора благодарение на тясното сътрудничество между неговата институция и ЕИБ.

„Подкрепяйки този най-съвременен проект, ние също потвърждаваме решимостта си да засилим устойчивостта и стратегическата автономия на Европа в ключовите индустрии и технологии“, каза словашкият комисар, като се позовава на стремежа на фирмата за „ да има минимален въглероден отпечатък“.

Northvolt бързо си изгражда репутация на водещата компания в ЕС за батерии, използвани в домашни условия, въпреки че все още мощностите на компанията не работят на пълен капацитет. В средата на юли BMW сключи сделка с компанията на стойност 2 милиарда евро за доставка на батероо. А Volkswagen се съгласи да финансира гигафабрика в Северна Германия.

Регулациите в законодателството по отношение на батериите и сторидж системите все още се нуждаят от доста работа. Очаква се по-късно тази година политиците в ЕС да започнат преглед на правилата, регулиращи стандартите за изграждане на подобни фабрики, както и стандартите за рециклиране.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща