ЕИБ прекратява финансирането на проекти за изкопаеми горива след 2021 г.

Финансирането на групата на ЕИБ ще отключи 1 трилион евро за действия в областта на климата и устойчиви екологични инвестиции през десетилетието до 2030 г

Енергетика / Свят
3E news
5360
article picture alt description

- Банката на ЕС стартира амбициозна нова климатична стратегия и политика за енергийно кредитиране

- Бъдещото финансиране ще ускори иновациите в чистата енергия, енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници

- Групата на ЕИБ ще приведе в съответствие всички дейности по финансиране с целите на Парижкото споразумение от края на 2020 г.
 

Бордът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) прие в четвъртък нова политика за енергийно кредитиране и потвърди амбицията за по-активна политика в областта на климатичните действия и устойчивостта на околната среда, съобщиха от банката.

„Климатът е основният въпрос в политическата програма на нашето време“, заяви президентът на ЕИБ Вернер Хойер. „Учените преценяват, че в момента се насочваме към повишаване на температурата до 3-4 ° C до края на века. Ако това се случи, големи части от нашата планета ще станат необитаеми, с катастрофални последици за хората по света. Банката на ЕС е европейска климатична банка от много години. Днес тя реши да направи квантов скок в амбицията си. Ще спрем да финансираме изкопаеми горива и ще стартираме най-амбициозната стратегия за инвестиции в климата на всяка публична финансова институция навсякъде“, коментира икономистът.

Подчертавайки необходимостта от сътрудничество, президентът на ЕИБ добави:„ Бих искал да благодаря на акционерите на банката - държавите-членки на ЕС, за тяхното сътрудничество през последните месеци. Очакваме с нетърпение да работим в тясно сътрудничество с тях и със Съвета на министрите на ЕС, с Европейската комисия, Европейския парламент, международните финансови институции и, в частност, с частния сектор, за да подкрепим климата и амбицията за неутрална европейска икономика до 2050 г. “

Засилване на подкрепата на ЕИБ за чиста енергия

Новата политика за енергийно кредитиране описва пет принципа, които ще управляват бъдещия ангажимент на ЕИБ в енергийния сектор:

 - даване на приоритет на енергийната ефективност с оглед подкрепа на новата цел на ЕС съгласно Директивата за енергийна ефективност на ЕС;

- енергийна декарбонизация чрез засилена подкрепа за ниско или нулеви въглеродни технологии, целяща да се постигне 32% дял на възобновяемата енергия в ЕС до 2030 г.;

-  увеличаване на финансирането за децентрализирано производство на енергия, иновативно съхранение на енергия и електромобилност;

- осигуряване на инвестиции в мрежата, които са от съществено значение за нови периодични енергийни източници като вятър и слънчева енергия, както и засилване на трансграничните взаимовръзки;

- увеличаване на въздействието на инвестициите в подкрепа на енергийната трансформация извън ЕС.

„Въглеродните емисии от световната енергийна индустрия достигнаха нов рекорд през 2018 г. Трябва да действаме спешно, за да се противопоставим на тази тенденция. Приетата днес амбициозна политика на ЕИБ за отпускане на енергия е ключов момент в борбата срещу глобалното затопляне. След продължителна дискусия постигнахме компромис за прекратяване на финансирането от страна на Банката на ЕС на проекти за изкопаемо гориво, включително газ, от края на 2021 г. Благодарен съм за всички, които допринесоха за най-голямото обществено допитване досега относно кредитирането на ЕИБ през последните месеци и колеги в областта на енергийната експертиза, които очертаха как банката на ЕС може да насочи глобални усилия към декарбонизиране на енергията", заяви Андрю Макдауъл, заместник-председател на ЕИБ, отговарящ за енергетиката.

Решението на борда на ЕИБ приключва процеса на преразглеждане на политиките, в който бяха включени промишленост, институции, гражданско общество и широката общественост. В резултат на допитването от януари т.г. в банката са събрани над 149 писмени становища от заинтересовани организации и лица и петиции, подписани от над 30 000 души.

През последните пет години Европейската инвестиционна банка предостави над 65 млрд. евро финансиране за възобновяема енергия, енергийна ефективност и разпределение на енергията.

След одобрението на ревизираната политика за отпускане на енергия, от края на 2021 г. ЕИБ вече няма да обсъжда ново финансиране на проекти за изкопаеми горива, включително газ. В допълнение, банката определи нов стандарт за ефективност на емисиите от 250g CO2 на киловат/час (Kwh). Това ще замени сегашния стандарт 550g CO2 / Kwh. Предишен преглед на енергийното кредитиране през 2013 г. вече даде възможност на ЕИБ да бъде първата международна финансова институция, която ефективно прекратява финансирането на производството на въглища и лигнитни въглища чрез въвеждане на строг стандарт за изпълнение на емисиите.

Осигуряване на справедлив енергиен преход

Десет държави от ЕС са изправени пред специфични предизвикателства за енергийни инвестиции. ЕИБ ще работи в тясно сътрудничество с Европейската комисия за подпомагане на инвестициите от Фонд за справедлив преход. ЕИБ ще може да финансира до 75% от допустимите разходи за проекти за нови енергийни инвестиции в тези страни. Тези проекти ще се възползват както от консултантска, така и от финансова подкрепа от ЕИБ.

Активни действия в областта на климата и устойчивост на околната среда

Банката на ЕС отдавна функционира като европейска климатична банка. От 2012 г. ЕИБ предостави 150 милиарда евро финансиране, като подкрепи 550 милиарда евро инвестиции в проекти, които намаляват емисиите.

ЕИБ е дългосрочната кредитна институция на Европейския съюз, собственост на нейните държави-членки. Тя предоставя дългосрочно финансиране за стабилни инвестиции, за да допринесе за постигане на целите на политиката на ЕС.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща