ЕИБ представя нови политики и цели на климатичния форум в Мадрид

Банката на ЕС ще подпомогне с 1 трилион евро действия в областта на климата и устойчиви екологични инвестиции през десетилетието до 2030 г.

Икономика / Свят
3E news
467
article picture alt description

 На конференцията COP 25 на Организацията на обединените нации за изменение на климата в Мадрид, Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), банката на ЕС, ще обсъди как новата й пътна карта за климата и неотдавнашното решение за постепенно прекратяване на подкрепата за проекти за енергийни изкопаеми горива могат да доведат до лидерство на ЕС в международните климатични действия, съобщиха от банката.

Делегацията на ЕИБ ще обсъди с представителите на националните правителства, частния сектор и гражданското общество, както и с други финансови и европейски институции как могат да бъдат мобилизирани повече финансиране за справяне с извънредните ситуации в областта на климата. Освен това ЕИБ ще подпише редица нови споразумения за финансиране на стимули за проекти за слънчева енергия в Испания и инвестиции за климатични действия в Латинска Америка.

Необходимостта от спешни действия за предотвратяване на климатичните промени е основният въпрос в политическата програма на нашето време. Трябва да променим курса към въглеродно неутрално бъдеще и да ограничим щетите от въздействието на климатичните промени. Това означава, че всяка страна, всяка индустрия и всяка институция трябва да дадат своя дял ", заяви президентът на ЕИБ Вернер Хойер. „Банката на ЕС реши значително да засили амбициите си. Ще спрем да финансираме изкопаеми горива, ще стартираме най-амбициозната пътна карта за инвестиции в климата и ще предложим пакет за енергиен преход. Ние ще служим като финансов двигател на Европейската Зелена сделка в рамките на новата Европейска комисия “, каза той и добави:„ В контекста на COP25 тези решения изпращат важен сигнал към света: Европейският съюз и неговата банка се отнасят сериозно към климатичните действия . "

Проучване на климата на ЕИБ: Паника или зората на реалността?

На 2 декември ЕИБ представи резултатите от проучването на климата на ЕИБ, проведено в ЕС, САЩ и Китай. Първата вълна от проучването подчертава как хората възприемат изменението на климата и неговото въздействие върху живота им.

Вицепрезидентът на ЕИБ Ема Наваро коментира констатациите от проучването: „Европейските граждани са силно загрижени за изменението на климата и неговото въздействие върху тяхното ежедневие и бъдеще. Интересното е, че много от тях са оптимистични по отношение на възможността да го обърнат. За съжаление науката казва друго. Имаме една възможност за ограничаване на глобалното затопляне и смекчаване на неговото въздействие. Проучването на ЕИБ е ключов инструмент за разбиране на възприемането на гражданите относно изменението на климата, както и ролята, която очакват от своите лидери в публичния и частния сектор. Като един от най-големите многостранни доставчици на финансиране на климата в световен мащаб, ЕИБ вече е Банката на ЕС за климата и ние сме ангажирани да правим много повече. Ето защо изслушването на нагласите на гражданите е ключово за нас, за да сме сигурни, че ще се справим с техните проблеми, като не оставяме никой зад себе си. “
 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща