ЕИБ в партньорство с УНИЦЕФ за по-добър достъп до качествено образование и защита на децата от изменението на климата

Икономика / Свят
3E news
686
article picture alt description

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и УНИЦЕФ днес обявиха ново партньорство, насочено към увеличаване на достъпа до качествено образование и намаляване на въздействието на климатичните промени върху децата, съобщиха от банката.

Съгласно Меморандум за разбирателство (МР), подписан от председателя на групата на ЕИБ Вернер Хойер и изпълнителния директор на УНИЦЕФ Хенриета Форе, двете институции поеха ангажимент да инвестират съвместно в качествено образование и обучение на умения за най-уязвимите деца. ЕИБ и УНИСЕФ също ще разширят инициативите за адаптиране на климата в училищата и здравните заведения.

Никола Шмит, комисар по въпросите на работните места и социалните права, каза: „Социалният дневен ред на тази Европейска комисия има за цел по-сигурно бъдеще за нашите деца и младежи. Искаме да ги предпазим от бедност и да им осигурим достъп до уменията и обучението, от което се нуждаят, за да се ориентират в зелени и цифрови преходи. Никой не трябва да бъде изоставен. Приветствам днешното споразумение между ЕИБ и УНИЦЕФ".

За да подобрят устойчивостта към климата на децата и достъпа до здравни услуги, качествено образование и безопасна вода, ЕИБ и УНИЦЕФ ще насърчават финансовите иновации, включително въздействащи инвестиции, насочени към увеличаване на финансирането за развитие от частни и публични участници.

Двете институции също ще се стремят да помогнат на уязвимите групи да получат по-добър достъп до услуги около инвестициите на ЕИБ в устойчива инфраструктура, като например проектите за водоснабдяване, санитария и хигиена. Скоро ще бъдат инициирани пилотни проекти в страни от Европа, Централна Азия и Южна и Източна Африка.

„Подкрепата за образование, осигуряването на достойни работни места и справянето с изменението на климата са от голямо значение за младите хора в световен мащаб. Това са и стратегически приоритети на Европейската банка “, заяви президентът на групата на ЕИБ Вернер Хойер. Той продължи „Използвайки известния опит и оперативен капацитет на УНИЦЕФ, Европейската банка ще допринесе за подобряване на приобщаващото и справедливо качествено образование за деца и младежи по целия свят и насърчаване на възможностите за учене през целия живот“.

„Около 10 милиона млади хора достигат трудоспособна възраст всеки месец и трябва да бъдат оборудвани с основополагащите умения, които са им необходими, за да успеят“, заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Форе. „Работейки с ЕИБ можем да помогнем на децата и младите хора да притежават цифровите, бизнес и предприемачески умения, необходими за процъфтяването на днешния пазар.“

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща