Един от най-големите инвестиционни фондове в света се оттегля от въглищния сектор

Енергетика / Свят
3E news
822
article picture alt description

Компанията BlackRock, която управлява финансови активи в света с портфейл от 7 трлн. долара ще адаптира инвестиционната си стратегия във връзка с рисковете, свързани с климата. Това пишат в обръщението си мениджърите на компанията, както и председателят й Larry Fink както до сътрудниците, така и до клиентите на компанията. В обръщението, озаглавено Sustainability as BlackRock’s New Standard for Investing се обяснява, че компанията ще преструктурира структурите и финансите си с оглед на новите реалности, свързани с изменението на климата и устойчивото развитие. „Изменението на климата стана определящ фактор за дългосрочното бъдеще на компанията. Смятам, че се намираме на границата на фундаментално преструктуриране на финансите“, отбелязва Fink в писмото си до мениджърите.

„Убедени сме, че портфейл, ориентиран към устойчивото развитие и изменението на климата може да осигури по-висока коригирана доходност за инвеститорите“, казват от компанията, допълвайки, че възвръщаемостта на инвестициите зависи от тяхната устойчивост.

BlackRock ще удвои роят на борсовите си фондове, ориентирани към устойчиво развитие до 150. „Екологично устойчивите активи“ на компанията трябва да нараснат 10 пъти до 1 трлн. долара за десетилетие. Важен момент в новата политика е отказът от Фонда за инвестиции във въглищни активи. BlackRock ще излезе от активите и дълговите ценни книжа на предприятията, получаващи над 25 % от приходите си от операции с въглища, предназначени за енергетиката. Компанията смята да завърши този процес до средата на настоящата година.

„Термичните въглища са въглеродно интензивни, стават все по-малко и по-малко икономически жизнеспособни и в голяма степен подлежат на регулиране поради въздействието си върху околната среда. Предвид ускоряването на енергийния преход не вярваме, че дългосрочните икономически или инвестиционни съображения оправдават продължаването на инвестициите в този сектор“.

От BlackRock „ще направят внимателно проучване на други предприятия, които в голяма степен завият от термичните въглища като изходен материал, за да разберат дали действително зависимостта намалява“.Освен това от компанията ще се присъединят към инициативата Climate Action 100+, която цели подпомагане на инвеститорите за оценка на климатичните рискове на компаниите, в които инвестират.

 

https://www.blackrock.com/uk/individual/blackrock-client-letter

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща