Европарламентът оценява необходимостта от финансиране на затварянето на Игналинската АЕЦ с още 1,5 млрд. евро

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
684
article picture alt description

Европейският парламент (EП) предлага разширяване на програмата за финансиране на дейностите по затварянето на Игналинската АЕЦ в Литва с бъдещ проект за съхранение на радиоактивни отпадъци, тъй като страната не разполага за такова съоръжение. Това ще изисква още нас 1,5 млрд. евро за завършване на програмата през 2038 г.

В рамките на сесията си в четвъртък в Страсбург ЕП ще разгледа внесените от депутатите поправки по проекта на постановление на Съвета за програмата за помощ по извеждане от експлоатация на Игналинската АЕЦ в Литва.  „Тъй като съхранението на отработено гориво и радиоактивни отпадъци в подземно хранилище за дълбоко съхранение е изключено от обхвата на програмата за периода 2021-2027 г., Литва и ЕС в най-скоро време ще започнат консултации относно възможното включване на тези дейности в обхвата на програмата в рамките на следващото многогодишно финансиране“, се казва в поправката на документа.

Авторите на инициативата обясняват предложението с това, че „Литва не е могла да натрупа финансиране за окончателното съхранение на отработено ядрено гориво заради предсрочното закриване на Игналинската АЕЦ като предварително условие за членството в ЕС“.
Освен това, от ЕП смятат, че „изхождайки от съществуващите оценки и планираните дати за окончателното затваряне през 2038 г., за тази цел през 2020 г. ще са необходими значителни допълнителни финансови ресурси“. „За да завърши плана за извеждане от експлоатация до 2038 г. е необходимо да бъде запълнен недостига от финансови средства в размер от 1,548 млрд. евро“, се казва в документа.

Според информация от преди, в рамките на многогодишната финансова програма в периода от 2021 до 2027 г. се предвиждаше сумата от 780 млн. евро.

Евродепутатите предлагат в документа да бъде записано, че независимо от програмата за Игналинската АЕЦ „Литва, както и преди носи основната отговорност за развитието и инвестирането в Игналинският район, който се характеризира с ниски доходи и е с най-високо ниво на безработица в страната“.

През декември 2017 г. правителството на Литва утвърди обновяване на междуведомствения план за извеждане от експлоатация на Игналинската АЕЦ. Предвиждаше се  през 2018 г. Игналинскта АЕЦ да завърши строителството на комплекса по съхранение на твърди радиоактивни отпадъци и краткотрайни ниски радиоактивни отпадъци, както и да започне строителството на хранилище за тях. Пълното завършване на дейностите по затварянето на Игналинската АЕЦ се очаква през 2038 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща