Европа ще постигне две от трите си големи цели за климата през 2020 г.

Целта за енергийната ефективност няма да бъде постигната заради недостатъчни усилия при повечето от страните от ЕС

Енергетика / Свят
3E news
1797
article picture alt description

След спад от 4 процента на емисиите парникови газове през 2019 година и с очаквания ефект от COVID-19, ЕС ще постигне или ще превиши две от трите си големи климатични цели за 2020 година. Това се посочва в доклад на Европейската агенция за околна среда, публикуван днес и цитиран от Франс прес и БТА.

Определени през 2007 година и приети през 2009 година тези три цели, известни като "три пъти 20": спад на емисиите парникови газове с поне 20 процента спрямо 1990 година, преминаване на границата от 20 процента на възобновяемите източници в консумираната енергия и подобрение на енергийната ефективност с 20 процента.
Първите две цели ще бъдат изпълнени, както е предвидено за 2020 година, но целта за енергийната ефективност няма да бъде постигната, според доклада на агенцията.

Всичко говори за това, че икономическото забавяне през 2020 година е намалило значително глобалното потребление на енергия и парниковите газове, най-вече в транспортния сектор, където част от потребяваната енергия от възобновяеми източници вероятно е нараснала, отбелязва агенцията, подчертавайки, че това влияние би могло да е само временно.
Подцелта за достигане на 10 процента възобновяема енергия в транспорта остава трудно постижима. През 2018 година делът й е бил само 8,3 процента, според последните официални данни.

Колкото до третата цел - енергийната ефективност, тоест потреблението на енергия спрямо произведеното богатство, усилията за постигането й не са били достатъчни в по-голямата част от страните, според Европейската агенция за околна среда.

След 2020 година ЕК цели намаление с поне 55 процента на европейските емисии през 2030 година в сравнение с равнището от 1990 година, спрямо сегашната цел за 40 процента, преди да постигне въглеродна неутралност през 2050 година.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща