Европа е намалила вноса на LNG през ноември с 40 процента

Енергетика / Свят
3E news
857
article picture alt description

Доставките на втечнен природен газ (LNG) на терминалите в Европа през ноември 2020 година са спаднали с 39 % в годишно изражение, сочат данните на информационната платформа Gas Infrastructure Europe.

Доставките на LNG за ноември 2020 година (6,704 млрд. куб м) са нараснали с 12 % по отношение на тези от октомври (5,97 млрд. куб м), което е и минималното значение за последните две години. По-рано през септември спрямо август, а след това и за октомври спрямо септември доставките намаляват въпреки сезонния тренд на ръст на потреблението става ясно още от данните.

Вносът на LNG в годишно изражение през ноември са свили абсолютно всички страни с приемни терминали, включително Литва (минус 34 процента) и Полша (минус 3,6 процента).

САЩ са доставили за северозападната част на Европа 5 танкера – по 2 в Холандия и Белгия и 1 за Франция. Затова пък доставките на втечнен природен газ от САЩ за Великобритания са доста добри – 10 танкера през ноември, но през октомври и преди това не е имало, според мониторинга на Bloomberg. Катар, който преди това се е смятал едва ли не за монополист при доставките на LNG както за пазара на Северозападна Европа, так и на Великобритания изглежда, че почти се е оттеглил от пазара, тъй като е доставил спо по един танкер за съответните пазари.

Азиатският пазар си връща определението, че е магнит за свободните количества втечнен природен газ, осигурявайки значителна премия в сравнение с другите пазари. Форуърдните котировки за януари 2021 година по азиатския спотов индекс JKM  (248 долара за 1000 куб м) превишават котировките на холандската TTF – (190 долара) с 40 %.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща