Еврокомисарят по енергетиката Мигел Ариас Канете потвърди съгласуването на Газовата директива

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
823
article picture alt description

Еврокомисарят по енергетиката Мигел Ариас Канете потвърди съгласуването на поправките в Газовата директива на ЕС по време на преговорите между представителите на Европейския парламент и Съвета на страните от ЕС с участието на Европейската комисия (т.нар. триалог).

„Съгласувахме нови правила, които предвиждат газопроводите от трети страни да съответстват на законодателството на ЕС – подобряване на функционирането на газовия пазар на ЕС и повишаване на солидарността“, написа еврокомисарят в Twitter.

В потвърждение, от съобщение на комисията става ясно, че през следващите месеци документът трябва да мине през одобрението на законодателите.

Поправките визират прилагане на принципите на енергийното законодателство върху морските газопроводи. В частност това се отнася и за газопровода „Северен поток 2“. Очакването е, че газопровода ще попадне под действието на новите  правила, но  поправките в газовата директива няма да спрат осъществяването на проекта.

Европейската комисия през ноември 2017 г. предложи в Газовата директива да бъдат направени поправки с цел прилагане на нормите на енергийното законодателство на ЕС (Трети енергиен пакет) не само към някои, а към всички газопроводи на територията на Европейския съюз, които идват от или за трети страни.

Към новите норми се отнасят – определяне на недискриминационни тарифи за пренос на газ, достъп на трети страни и разделяне на дейностите за продажба и транспортиране на газ. Сега тези норми ще се прилагат и към морските газопроводи.

След предварителното политическо съгласуване текстът на директивата ще бъде изготвена на всички езици на ЕС и трябва да бъде официално одобрена от Европейския парламент и Съвета на ЕК. След одобрението от двете институции през следващите месеци новият закон ще бъде публикуван в официалния вестник на ЕС. Директивата трябва да бъде транспонирана в националното законодателство на всяка от сраните от ЕС в разстояние на 9 месеца, уточняват от ЕК.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща