Доставките на LNG за Европа намаляват за втори пореден месец

Енергетика / Свят
3E news
560
article picture alt description

След две години и половина на устойчив ръст, общото ниво на доставки на втечнен природен газ за Европа намалява за втори пореден месец. През юли 2020 г. доставките са спаднали спрямо миналогодишното ниво с 4,5 %. По-рано през месец юни бе отчетено понижение от 10,5 %, сочат данните на информационната платформа Gas Infrastructure Europe. Освен това за всяка от страните, внасящи втечнен природен газ (LNG) се наблюдават различни тенденции.

Най-променлива е динамиката на терминала GATE LNG в Ротердам, който е свързан с холандската борса TTF и е най-ликвидният хъб на Европа. Ако през месец юли доставките на LNG в Нидерландия на годишна база са спаднали със 74 %, то през месец юли са се увеличили с 39 %. Според мониторинга на Bloomberg, през юни в Ротердам са пристигнали 3 танкера, а през юли вече са били 6 (от тях по един танкер на месец е бил претоварван за трети страни). Ръстът на доставките в Ротердам през месец юли е в резултат на доставки от „Ямал СПГ“ (4 танкера при 2 месец по-рано) и от САЩ (2 танкера през юли при 1 през юни). В края на месец май - началото на юни „Ямал СПГ“ е бил в планов ремонт.
Доставките на LNG за Великобритания в резултат на сезона намаляват, но все още са доста високи (с 82 %) спрямо миналогодишното ниво. Великобритания остава в зоната на монополните доставки от Катар, разнообразявани с един танкер от Норвегия.

Доставките на LNG за Белгия са спаднали с 51 %, за Франция – с 22 %.

Полша в началото на месеца с церемония (офлайн) отбеляза на терминала си Świnoujście
стотния товар с LNG. 101-ят танкер Sokoto пристигна на 13 юли, но оттогава досега там им затишие, а според данните доставките по националната мрежа през втората половина на месеца са спаднали с 3,5 пъти спрямо предишния месец, а като цяло за месец юли регистрираното понижение спрямо същия месец на юли 2019 г. е от порядъка на 20 %.

През юли, както и през месец юни в северозападна Европа са пристигнали само два товара от САЩ, докато през месец май са били седем.

В същото време европейските газови хранилища остават рекордно запълнени (до 85 %) след рекордно топлата зима. Така например газохранилищата на Белгия са запълнени до 97.53 %. Българското газохранилище в Чирен, според AGSI е също достатъчно запълнено – 74.99 %.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща