Дори санкции на САЩ вече не могат да спрат „Северен поток 2“

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
1250
article picture alt description

Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас смята, че изграждането на спорния газопровод „Северен поток 2“ от Русия за Германия вече не може да бъде спряно дори и от санкции на САЩ, съобщава DW.


“Този проект вече не може да бъде спрян от никой. Санкциите на САЩ може да доведат до излизане от него на западните компании, в това число и на немските концерни. Това обаче няма да доведе до спиране на проекта. В такъв случай Русия ще го реализира самостоятелно и в такъв случай вече никой няма да има влияние по отношение на запазването на транзита на газ през Украйна“, каза Маас в рамките на дискусионен форум dpa "Politik-Talk" в Берлин.


Критиците на „Северен поток 2“ се опасяват, че след пуска на новия газопровод Русия ще прекрати да доставя газ през Украйна и с това ще лиши страната от транзитните такси. Сега с участие на ЕС се водят преговори за запазване на украинския транзит.
„Тези преговори обаче ще загубят смисъл, ако САЩ въведат санкции и руснаците самостоятелно достроят газопровода“, предупреди министърът на външните работи на Германия.


Почти една трета от газопровода с дължина от 1200 километра вече е построена, въпреки че САЩ и някои източноевропейски страни продължава опитите си за спирането на проекта. Посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренъл неотдавна разпрати писма до немските компании, участващи в строителството на газопровода със заплаха за санкции. Това от своя страна предизвика възмущение сред немските политически кръгове.


Както отбеляза Маас в тази връзка, не е работа на посланика да казва какво им е позволено, като добави, че „самите Съединени щати трябва да решат отговаря ли подобен стил на интересите на САЩ“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща