Доклад на ЕК: Съществуващите АЕЦ ще произвеждат най-евтината енергия през 2030 г.

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
954
article picture alt description

Нормираната стойност на електроенергията (LCOE) от съществуващите АЕЦ в Европейския съюз ще бъде малко по-малко от 60 евро за мегаватчас през 2030 г., което прави атомната енергия по-евтина от всички други форми на енергия. Това се казва в доклад на Европейската комисия, цитиран от nucnet.org.

Според документа, нормираната стойност на електроенергията от съществуващи ВЕЦ е 65 евро на мегаватчас, от вятър е 75 евро на мегаватчас, а от слънце – 85 евро на мегаватчас. Биомасата е най-скъпият енергиен източник със 140 евро на мегаватчас.

Докладът предвижда през 2030 г. нормираната стойност на електроенергията (LCOE) за нова атомна мощност да бъде 95 евро на мегаватчас.

Според данни на Международната агенция за атомна енергия, LCOE за изграждане на нови АЕЦ е в рамките на 40-100 долара за мегаватчас (между 35 и 88 евро).

LCOE включва покриването на капиталовите и оперативните разходи. Това е дългосрочната цена, на която произвежданата електроенергия от дадена централа трябва да бъде продавана, за да може инвеститорът да покрие всичките си разходи.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща