До 100 млрд. евро ще отпусне ЕС на най-засегнатите страни от коронавируса

Икономика / Свят
3E news
519
article picture alt description

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в четвъртък, че блокът ще предостави до 100 милиарда евро на страните, които са най-засегнати от продължаващата пандемия на Covid-19, за да компенсират намалението на работните заплати.

"Компаниите плащат заплати на служителите си, дори ако в момента те не печелят пари. Сега Европа им идва в подкрепа. Ако компаниите останат без работа поради временен външен шок като коронавируса, те не трябва да уволняват служителите си", посочи пред Ройтерс г-жа Фон дер Лайен пред Ройтерс, като добави, че Италия ще бъде първата държава, която ще получи помощ.

В сряда председателят на ЕК предложи прилагането на нова схема за намалено работно време в пределите на Европейския съюз, насочена към подпомагане на битката на страните срещу пандемията на коронавирус и ограничаване на съкращенията на персонал.

Урсула фон дер Лайен каза, че компаниите не бива да уволняват работниците си поради временния шок, причинен от коронавируса, като чрез новата схема SURE ще трябва да се предлага държавна помощ за заплати.

"Схемата SURE има за цел да помогне на Италия, Испания и всички други страни, които са силно засегнати. И това ще стане благодарение на солидарността на други държави членки", посочи тя и добави, че схемата ще бъде гарантирана от всички страни от ЕС, въпреки че не посочи как самата схема ще бъде финансирана, припомня БНР.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща