Делът на ВЕИ в производството на електроенергия в Германия е достигнал 55,8 процента

Енергетика / Свят
3E news
2483
article picture alt description

По данни на сайта energy-charts.de, който съобщава статистическите данни на немските системни оператори, делът на възобновяемите източници на енергия (ВЕИ) в производството на електроенергия в Германия през първото полугодие на тази година е достигнало 55, 8%.

За сравнение, през 2019 г. делът на ВЕИ е съставлявал 46 %, когато за пръв път са изпреварили електроцентралите, работещи на основата на изкопаеми горива.
Статистиката, отчитана на сайта отразява чистото производство на електроенергия в страната, без потреблението на ток от самите електроцентрали, а също така и от собствените мощности.

Най-голям дял се пада на вятърната енергетика – 30,6 %. Производството от нея практически е толкова, колкото се пада на въглищните и газовите електроцентрали взети заедно.

Взети заедно слънчевата и вятърната енергетика са произвели 42 % от електроенергията, което е доста над производството на въглищните и газовите мощности заедно. Тези високи стойности се дължат частично на кризата, предизвикана от коронавируса, заради която потреблението на електроенергия отчита спад. През февруари обаче също бе отчетен дял на ВЕИ от 60 %.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща