Двата основни сорта петрол поскъпват, Brent се търгува над 74 долара за барел

САЩ, ОАЕ и Саудитска Арабия предприемат мерки в подкрепа на пазара на петрол

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
523
article picture alt description

САЩ, заедно със Саудитска Арабия и Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) смятат да подкрепят предложенията на пазара на петрол във връзка с решението във връзка с Иран, се казва в съобщение на Белия дом.

„САЩ, Саудитска Арабия и Обединените Арабски Емирства, три от най-големите държави заедно с нашите партньори и приятели са привърженици в подкрепа на предложенията на световния пазар“ се казва в съобщението.  Белият дом разпространи изявление за това, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е взел решение да не продължава изключването от петролните санкции срещу Иран на редица страни. „Президентът Доналд Тръмп реши да не възобновява действията по вноса на петрол“,  се казва в съобщението.

По-рано в понеделник Белият дом разпространи изявление за това, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е взел решение да не продължава изключването от петролните санкции срещу Иран на редица страни. „Президентът Доналд Тръмп реши да не възобновява действията по освобождаването (на редица страни) от вноса на петрол“,  се казва в съобщението.
Очаква се, че САЩ от 2 май няма да предоставят изключение за страните, които сега внасят ирански петрол. Иран е на 4-то място сред страните от ОПЕК по добив на петрол.

Междувременно в Twitter държавният секретар Майк Помпео изрази мнение, че петролният пазар няма да изпитва дефицит на петрол. Спред него световният пазар е добре снабден. „Уверени сме, че той ще остане стабилен при отказът от покупката на ирански петрол“, заявява той.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп пък коментира също в Twitter, че „Саудитска Арабия и другите страни от ОПЕК с лекота ще могат да запълнят разликата при доставките на петрол след пълноценните ни санкции срещу иранския петрол“.

В същото време обаче, независимо от изявленията, петролният пазар реагира. Цените на двата основни сорта петрол – Brent и WTI тръгнаха нагоре и поскъпването им в ранните вечерни часове надхвърлят предварителните очаквания.

Фючърсът за юни за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures поскъпна със съществените 3,14 % и достигна до 74,31 долара за барел.
Договорът за юни за петрола сорт WTI се повиши с 2,674 % - до 65,83 долара за барел. Така на практика двата сорта обновиха най-високите нива от октомври 2018 година.
На този фон остава неизвестно какво ще се случи и със сделката ОПЕК+, а това още повече притеснява пазара.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща