Дания одобри строителството на морския участък на проекта Baltic Pipe

Енергетика / Свят
3E news
785
article picture alt description

Управляващите в Дания дадоха съгласие за строителството на морския участък на газопровода Baltic Pipe, който минава през Дания за Полша, става ясно от съобщение на сайта на полския оператор на газотранспортната система Caz-System.

“Правителството на Дания даде одобрение за това газопроводът да минава през датския участък в Балтийско море. Разрешението за строителство е издадено от министерство на енергетиката и климата на двадесет и пети октомври“, съобщава Gaz-System.

Разрешението за Gaz-System касае две секции, през които газопроводът ще минава по дъното на Балтийско море, като общата дължина е 133 км във всяка от секциите. Разрешение е било издадено също така за Energinet , датския газотранспортен оператор, като то също касае две секции – първата е с дължина 105 километра (в Северно море) , а втората – четири километра. Според сайта на проекта, осъществяването тече по-бързо от очакваното, а първите строителни дейности да планирани през декември тази година.

Проектът за газопровода Baltic Pipe предвижда транспортиране до Полша на норвежки газ през Дания. Трасето му пресича действащият газопровод „Северен поток“, по който се доставя руски газ за Европа. По-рано руски експерти коментираха, че на оператора на Paltic Pipe ще се наложи да иска разрешение от “Северен поток” за пресичането му.

Държавните глави на Полша и Дания през юни 2017 г. подписаха меморандум за строителството на газопровода Baltic Pipe. В съответствие с меморандума проектът трябва да бъде осъществен през 2022 г. Предварителната стойност се изчислява на сумата от около 1,7 млрд. долара.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща