Гърция, Израел и Кипър потвърждават намерението си за строителството на газопровода EastMed

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
1066
article picture alt description

Тристранна среща на върха, между лидерите на Гърция, Израел и Кипър, която ще се състои в Ерусалим в сряда с участието на държавния секретар на САЩ Майк Помпео, трябва да подчертае намерението за построяване на Източносредиземноморския тръбопровод (EastMed Pipeline), по който се предвижда пренос на газ от региона към Европа, както и да изпрати ясно предупреждение към Турция, която е обвинявана, че предприема агресивни действия в Източното Средиземноморие, пише електронното издание на вестник Kathimerini.

Очаква се на срещата премиерите на Израел и Гърция Бенямин Нетаняху и Алексис Ципрас и президентът на Кипър Никос Анастасиадис, с подкрепата на Помпео, да направят кратко изявление за намерението си да формират военен съюз в региона под егидата на Вашингтон.


Изданието посочва, че САЩ са заинтересовани най-вече от перспективите в енергийния сектор и сферата на сигурността, а също така от възможно развиване на сътрудничеството за разработване на нови технологии.


Присъствието на Помпео в Йерусалим също се възприема като израз на подкрепа за Нетаняху, който е изправен пред няколко дела по обвинение за корупция преди парламентарните избори в Израел, насрочени за 9 април.


Първоначалният план бе да се подпише сделка за строителството на газопровода EastMed още на срещата на върха, но тези планове бяха осуетени заради политически усложнения в Италия, до където трябва да стигне газопровода. Една от партиите в управляващата коалиция, „Движението 5 звезди“, възразява срещу планираното строителство в Пулия, в южната част на страната.


При всички случаи, коментира „Катимерини“, цитиран от агенция Фокус, изразените намерения да се продължи с газопровода и да се задълбочи сътрудничеството в сигурността между тези страни в региона дразнят Турция, която има свои собствени намерения за енергийните ресурси в района.
В очевиден отговор на срещата на върха, Анкара е обявила военноморски маневри край Кипър в същия ден.


Турция съобщи, че ученията ще се проведат на 20, 22, 25, 27 и 29 март и резервира голям район на юг от Кипър, включително Блокове 1,7 и 8 от изключителната икономическа зона на острова, където е активен турския сондажен кораб Барбарос.


Кипър, който се оплака в Обединените нации от действията на Турция в региона е силно загрижена от обявените планове на Анкара да проучва за нефт и газ край острова.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща