Грийнпийс Франция: Забраната на палмовото масло за биогориво води до спиране на обезлесяването на горите

Климат / Свят
3E news
641
article picture alt description

Биогоривата стават все по-значими за енергийната индустрия. Сега екологичните показатели на това гориво зависят до голяма степен от това каква суровина се използва за производството му. Когато френското правителство забрани палмовото масло от схемата за подкрепа на биогорива в страната, това беше прието като положителна стъпка в борбата срещу широкомащабното обезлесяване не горите.

Какви точно са опасностите от палмовото масло и какво ни казва този случай за това как трябва да се регулират този вид биоенергия?

Анализаторът на GlobalData’s power technology Скарлет Евънс, обяснява: „Изключването на палмовото масло от френската схема за биогорива влезе в сила през януари 2020 г. Съгласно закона палмовото масло не може да се счита за биогориво, освен ако производителите могат да гарантират, че неговото производство не е добавило още емисиите парникови газове. Конституционният съд на страната заяви, че мярката е в съответствие с обществения интерес от опазването на околната среда“.

„Усилията на„ Грийнпийс Франция “бяха от съществено значение за лобирането на забраната, а организацията бе силно срещу възраженията от компанията „Тотал“. Петролният и газов гигант наскоро инвестира 300 млн. евро за преобразуване на рафинерията си на суров нефт в Ла Меде в инсталация за биогорива, и изпълнителният директор Патрик Пуяне предупреди, че премахването на палмовото масло може да доведе до загуба за компанията от 80 милиона евро.

„Като част от кампанията си срещу Total, Грийнпийс пусна доклад, разследващ веригата за доставки на биогорива на компанията, като констатациите показват, че по-голямата част от палмовото масло, използвано в Ла Меде, е без гаранции и следователно е потенциално свързано с обезлесяването на горите.“

Климент Сенешал, секретар, отговарящ за климата и горите в кампанията на Greenpeace Франция, заяви пред GlobalData: „Ако използването на биомаса е за сметка на запасите от естествен въглерод и унищожаването на горите, то това не е подходящо за целта решение. Преминаването към биогориво всъщност е пътят за края на тропическите гори. Решението няма да дойде от биогоривата, а ще дойде от инициативи за икономия на енергия", добави той.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща