Големите петролни компании на Китай планират създаването на алианс за обща покупка на петрол

Енергетика / Свят
3E news
359
article picture alt description

Големите китайски петролни компании обсъждат идеята за създаването на алианс (обединение) за обща покупка на петрол, което да засили и пазарната им позиция, съобщава агенция Bloomberg, позовавайки се на източници.

Четири държавни нефтопреработващи завода заедно ще заявяват цената на някои сортове петрол“, пише агенцията. По думите на източниците, ръководството на China Petroleum & Chemical, PetroChina, CNOOC и Sinochem Group вече са в процес на предварителни преговори. Агенцията отбелязва също така, че инициативата вече е постигнала подкрепа на правителството на Китай и съответните регулиращи органи.

Освен това, чрез обединението китайските компании разчитат да получат по-широко влияние върху обемите и цените на закупувания петрол. По данни на източниците, обединението смята първоначално да заявява определени руски и африкански сортове на спотовия пазар. „Нефтопреработващите заводи може заедно да подадат заявки за доставка на руски петрол сорт ESPO още през следващия месец“, добавят те.

От агенция Bloomberg отбелязват, че Китай бе първата страна, която се отвори, след като стана в началото на годината епицентър на коронавируса и потреблението на промишлени и транспортни горива вече почти се е върнало на нивото отпреди пандемията.

Китайските нефтопреработващи заводи увеличават обемите на петролните хранилища, възползвайки се от предимството от ниските цени установили се на пазара в резултат на Covid-19. През този месец по-рано агенцията съобщи, че вносът на петрол в Китай през месец май е достигнал исторически рекорд – до 47,97 млн. тона или 11,34 млн. барела на ден.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща