Германският парламент ще приеме нови стимули в подкрепа на ВЕИ

Енергетика / Свят
3E news
1380
article picture alt description

Германският парламент се очаква да приеме по-късно тази седмица нови правила за възобновяемата енергетика в опит да улесни постигането на целта до 2030 година страната да произвежда от възобновяеми източници 65 процента от електричеството си, информира Ройтерс.
Новото законодателство намалява финансовото бреме за потребителите и предоставя на производителите на електроенергия някои стимули за изграждане на нови мощности. Екоорганизации въпреки това критикуват плана, който според тях не е достатъчно амбициозен, информира БТА.

Ето и промените, които ще влязат в сила от 1 януари 2021 година:

Вятърна енергия

Местните общности ще бъдат стимулирани да подкрепят нови проекти за вятърни паркове или като им се предложи възможност да задържат част от приходите, или като им се намалят сметките за ток.

Вече съществуващите вятърни турбини, за които скоро изтичат 20-годишните схеми за субсидиране, ще получат някои помощни плащания и могат да бъдат модернизирани, за да продължат да работят.

Слънчева енергия

Ще бъдат въведени по-благоприятни данъчни правила за обитатели на апартаменти, които се включат в малки соларни проекти. Предвижда се увеличаване на площта на покривните инсталации, която дава право на операторите да бъдат изключени от таксите по схемата за финансиране на разширяването на възобновяемите мощности, обхващаща всички домакинства, включени в електроразпределителната мрежа.

За малките оператори няма да е задължително да инсталират умни електромери, чрез което ще могат да избегнат увеличаване на разходите.
Евентуалните оператори на големи слънчеви централи, монтирани на търговски сгради, ще трябва да се състезават на търгове за правото да строят. Размерът на централите, над който ще бъде задължително да се мине през тръжна процедура обаче, е увеличен спрямо по-ранните варианти на законопроекта.
Тези мерки имат за цел да увеличат мощностите, както и да стимулират домашното зареждане на електромобили, а също и покупката на електрически термопомпи, които да заменят отоплението на газ и мазут.

Законът също така насърчава производството от биомаса и геотермална енергия.

Цели за разрастване на възобновяемата енергетика

Целевите мощности ще бъдат увеличени. Подробни стойности по тази точка ще бъдат разработени през първото тримесечие на 2021 година.
Технологиите поевтиняват, което позволява новите мощности да работят на основата на пазарните цени.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща