Германия ще премахне надбавката за ВЕИ, която потребителите плащат чрез сметките си

Енергетика / Свят
Георги Велев
2833
article picture alt description

Германия ще ограничи сериозно зелените добавки в сметките на хората. В рамките на пет години редът в сметките за ток на немските потребители, предназначен за стимулиране на зелената енергия в Германия, може да бъде сведен до нула. В моментасредно четиричленното семейство в момента плаща 413 евро на година за зелените добавки.

Правителството в Берлин има амбицията да премахне изкопаемите горива в производството на електроенергия още до 2040 г., тъй като има за цел да стане въглеродно неутрално преди средата на века, а вземащите решения обсъждат мерките за следващите десет години. Федералният министър по икономическите въпроси и енергетиката Петер Алтмайер предложи надбавката за подкрепа за възобновяеми източници да бъде премахната от сметките за ток в Германия.

Средствата, обозначени като EEG в сметките, са насочени най-вече към операторите на вятърни паркове и слънчеви централи. Споменатата такса трябва постепенно да бъде намалена и премахната през 2026 г., така че цените на електроенергията в страната да намалят близо до средното за Европа, каза той.

Altmaier поясни, че това не означава, че производителите на електроенергия ще останат без никаква подкрепа, но че ще облекчи тежестта за потребителите, добавяйки, че успехът на енергийния преход и декарбонизацията зависи от тях.

Доплащането в Германия е 6,5 евроцента за киловатчас и вече е планирано да бъде намалено на шест цента през следващата година. Институтът IW в Кьолн пък изчислява, че анулирането на тази добавка ще донесе годишни икономии от 413 евро за четиричленно семейство, консумиращо 5 MWh зелена енергия годишно - или сто пъти повече за средно производствено съоръжение.

Въпреки това, както посочи министърът, домакинствата и бизнесът биха стимулирали енергията от възобновяеми източници и по други начини, например чрез бюджета и данъка за електроенергия. Налозите и данъците съставляват пет шести от сметките за електроенергия за домакинствата, а цената е около 30 евроцента за киловатчас.

Най-големите елементи от сметката са мрежовите такси и EEG, като последната излиза общо 25 милиарда евро годишно на домакинствата. През последните години тази добавка непрекъснато се увеличава.

Настоящата цел за дял на възобновяемите източници в брутното потребление на електроенергия в Германия за 2030 г. е 65%. Федералното правителство иска да увеличи капацитета на наземните вятърни електроцентрали до 71 GW, в сравнение с 20 GW в офшорния сегмент, 100 GW за слънчеви електроцентрали и общо 8,4 GW за системи, работещи с биомаса. Има вероятност квотите скоро да бъдат увеличени още.

Altmaier заяви, че миналата година емисиите на парникови газове са с 42% по-ниски от 1990 г., което означава, че намаляването е с два процентни пункта по-голямо от планираното. Той заяви, че нивото ще бъде превишено дори без мерките като локдаун, наложени по отношение на пандемията на коронавируса, като това показва и работата по търговията с емисии. Германия включи отоплението и транспорта в националната система за търговия с вредни емисии през тази година. Правителството току-що си постави за цел делът на възобновяемите енергийни източници в транспорта да бъде 28% за края на десетилетието или два пъти по-висок от Европейския съюз.

Трябва да се отбележи, че в началото на годината Сърбия вдигна надбавката, която домакинствата и фирмите плащат, за да стимулират така наречените привилегировани производители на енергия с почти пет пъти, до 0,37 евроцента за киловатчас.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща