Германия се нуждае и от „Северен поток 2“, и от транзита на газ през Украйна

Енергетика / Свят
3E news
545
article picture alt description

Германия се нуждае от руския газ, който идва чрез транзит през Украйна и от постъпващият по газопровода „Северен поток 2“. Това е заявил в четвъртък в Берлин новият председател на „Източен комитет за германската икономика“ Оливър Хермес.

„Предвид  осигуряването на Европа с газ чрез диверсификация ние се нуждаем както от „Северен поток 2“, така и от транзита на газ през Украйна“, е казал той, цитиран от ТАСС. Хермес е напомнил, че Германия се отказва от  въглищата и атомната енергетика и в тази връзка доставките на газ придобиват за страната все по-голямо значение.
По думите му, с въвеждането в експлоатация на нови газопровод „се подобряват перспективите за допълнителен внос на енергийни ресурси и за по-стабилно ценообразуване“.

През октомври Датската енергийна агенция предостави на компанията Nord Stream 2 AG разрешение за строителството на газопровода „Северен поток 2“ по югоизточния маршрут от остров Бронхолм. Както отбелязва Хермес, строителството на газопровода „не е насочено срещу Украйна“.

Към настоящия момент „Северен поток 2“ е построен повече от 80 %. Проектният срок на завършване на дейностите е набелязан за края на 2019 година. Председателят на „Газпром“ Алексей Милер по-рано прогнозира, че за изграждането на участъка от газопровода през датски води ще са необходими от порядъка на пет седмици след получаване на разрешение от управляващите.

Германската икономика не смята за целесъобразни заплахите от страна на американските сенатори срещу компаниите, които участват в проекта „Северен поток 2“. Това съобщи изпълнителният директор на Източния комитет на германската икономика Майкъл Хармс.

„Ние сме критично настроени по отношение на заплахите за въвеждане на ограничителни мерки“, смята той. „Ние не приемаме такива санкции, тъй като имат екстериториално влияние“, добавя Хармс. По думите му, те „нямат политическа сила“ и „не са съгласувани с европейските партньори“. ТАСС напомня, че по редица геополитически съображения, Вашингтон е против изграждането на газопровода  и полага усилия за блокирането на проекта.

Източният комитет на германската икономика е създаден през 1952 г. и представлява интересите за германската икономика в държавите от Централна, Източна Европа и Централна Азия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща