Германия може да изгуби няколко милиарда евро заради отказа си от атомна енергетика

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
594
article picture alt description

Германия претърпя неуспех в опитите си да замени съдийския състав в спора с шведския енергиен концерн Vattenfall, който настоява за изплащане на компенсация заради отказа на Берлин от атомна енергетика.

След продължителна проверка, Международният център за регулиране на международни спорове (ICSID) отклони иска на Германия. По този начин тримата арбитражни съдии ще продължат да изпълняват задълженията си. Решението, което може да струва на данъкоплатците над 4,4 милиарда евро, вероятно ще бъде произнесено скоро. Процесът се смята за един от най-сензационните арбитражни спорове в света.

Шведският концерн Vattenfall иска от Германия компенсация във връзка с изключването от мрежата на принадлежащите му АЕЦ „Крюмел“ и АЕЦ „Брунсбютел“. Надявайки се на удължаване на срока им на експлоатация, Vattenfall инвестира в централите средства, които се оказват „безсмислени“ след аварията в АЕЦ „Фукушима“ и приемането в Германия през 2011 г. на изменения в Закона за атомна енергетика, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung .

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща