“Газпромбанк“ ще участва във финансиране на строителството на ТЕЦ „Панчево“

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
784
article picture alt description

Стойността на строителството на ТЕЦ Панчево в Сърбия е 180 млн.евро, е казал пред журналисти генералният директор на ООО „Газпром енергохолдинг“ Денис Федоров. „Газпромбанк“ ще отдели проектно финансиране за този проект, е добавил той. Ние имаме SPV (“Газпром енергоходинг“ и сръбската NIS), обезпечаваме дела си с парични средства. Останалото ще бъде с привличане от банките по стандартната схема за проектно финансиране“, е казал Федоров. „Сами ще финансираме някъде към 20-30 %. Останолото ще бъде чрез привличане от банките“, е добавил той.

По думите на топмениджъра, връщането ще е чрез дългосрочните тарифи за доставка на топлинна енергия от NIS. Електроенергията ще се продава на пазара. „Всичко е в съответствие с договора за доставка на мощности. Откупуването е за 10-12 години, а нормата на възвръщаемост – 14 %“, е заключил Федоров.


„Газпром енергохолдинг“ в четвъртък започна строителството на ТЕЦ Панчево с мощност от около 200 МВт. Пусането в експлоатация на централата трябва да е през 2020 г. „Газпром енергохолдинг“ притежава 51% в проекат, а с 49 % участва NIS (част от „Газпром нефт“).

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща