“Газпромбанк“ взе решение за замразяване на сметките на венецуелската PDVSA

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
747
article picture alt description

“Газпромбанк“ взе решение за замразяване на сметките на венецуелската петролна държавна компания PDVSA и да спре провеждането на операции с нея, за да намали възможните рискове, заради санкциите на САЩ, съобщава агенция Ройтерс, позовавайки се на източник от „Газпромбанк“.

„Сметките на PDVSA засега са замразени. Както разбирате, те не могат да извършват операции“, цитира агенцията думите на източника си.

През миналата седмица агенцията съобщи, позовавайки се на свои източници, че PDVSA прехвърля сметките на съвместните предприятия за петрол в „Газпромбанк“ във връзка със санкциите на САЩ и дава инструкция на клиентите на съвместните предприятия да превеждат средствата от продажбите на петрол по новите сметки на руската банка. След това от руската банка, в коментар на съобщението на Ройтерс, журналистите са били уведомени, че PDVSA не е откривала нови сметки в „Газпромбанк“.

САЩ съобщиха на 28 януари, че въвеждат санкции по отношение на венецуелската компания PDVSA, както и за блокирането на активите й в своята юрисдикция на стойност 7 млрд. долара, като също така забраниха сделки с компанията. Държавният департамент на САЩ съобщи също така, че Вашингтон е предоставил на опозиционния лидер Хуан Гуайдо достъп до сметките на правителството на Венецуела в американските банки.
В сряда Международната агенция по енергетика (МАЕ) съобщи, че санкциите на САЩ срещу PDVSA вече са започнали да дават резултат по отношение на ограниченията на експорта на венецуелски петрол.  

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща