„Газпром“ създава специализирана компания за водородни инициативи

Енергетика / Свят
3E news
972
article picture alt description

„Газпром“ създава специализирана дъщерна компания „Газпром водород“ за осъществяване на проекти в тази област. Това е заявил началникът на управлението за енергоснабдяване и екология към „Газпром“ Александър Ишков на Водородна конференция на Немско-Русия ресуресн форум.

„Ние създадохме специално в „Газпром“ организация, която се нарича „Газпром водород“ със съответстващи функции. Каним всички за сътрудничество с тази организация“, е заявил екологът.

В слайдът си на форума той съобщава: „Взето бе решение за създаване на специализираната организация Gazprom hydrogen. Реализиране на иновационни проекти в областта на водородната енергетика. Създаване на технологии на технологии за нисковъглеродно съхранение, транспортиране и използване на метан-водородни смеси и водород. Разработване на решения за продажба на смеси от водород и метано-водород в чужбина“.

Сред инициативите на концерна в областта на водородната енергетика той посочи и строителството на голям завод за производство на H2 от метан в Германия в близост до брега, на който излизат газопроводите „Северен поток“ 1 и 2. Освен това, той отбеляза, че морските газопроводи са най-екологично чистия начин за доставки на газ.

„Един от тези варианти, това е строителството на голяма инсталации за пиролиза на метан непосредствено до изходната точка на газопровода „Северен поток“. Тук въглеродният отпечатък ще е 1,2-1,6 кг СО2 на килограм водород, тоест това е практически три пъти по-ниско от критериите за нисковъглероден водород в Европейския съюз“, е заявил мениджъра на „Газпром“, цитиран от Финмаркет.

Той е огласил също така инициативата за доставка на водород по тръбопроводи от Русия за Европа с реверсивни доставки от ЕС до Русия на въглероден диоксид за използване или съхранение.

„Проектът, за който мисля, но още никой никога не го е обсъждал, но мисля, че „Минният университет“ (един от най-активните по отношение на изследването на водорода в Русия) и други наши (организации) биха могли да извършат такава работа. Става въпрос за анализ и оценка на възможностите за реверс или обратно транспортиране на СО2 до Русия при получаването на водород по евтини традиционни методи, такива като конверсия на метан, а СО2 по съществуващата инфраструктура от газопроводи може да бъде доставен обратно в Русия. Този проект не е изчислен напълно, но предварително може да се говори, че ще може да осигури по-евтин нисковъглероден водород за Европейския съюз, без да се изгражда огромна инфраструктура да речем за електролиза или възобновяеми източници“, смята експертът.
Ишков е заявил също така, че към днешна дата „Газпром“ произвежда на обектите си 360 хил. тона водород годишно. „Ние и към днешна дата, буквално от следващата година можем да доставяме 10 хил. тона водород до потенциални потребители. Но при условие, че тези потребители имат технология за неговото транспортиране под една или друга форма преди потреблението му“, уточнява той, като пояснява, че все още няма инфраструктура.

Според вицепремиера на Русия Александър Новак, Русия и Германия разработват различни форми за взаимодействие в сферата на водородната енергетика, включително и създаване на обща пътна карта и пилотни проекти за производство и доставка на водород да Германия. Не по-малко важно по думите му остава и сътрудничеството в традиционните енергийни сектори.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща