„Газпром“ планира да запази експорта на газ за Европа на нивото от предишните години

„Северен поток 2“ ще бъде завършен от Русия, според зам.-председателя на руската газова компания Елена Бурмистрова

Енергетика / Свят
3E news
434
article picture alt description

Строителството на газопровода „Северен поток 2“ ще бъде завършено от руската страна. Това е завила по време на European Gas Conference. Елена Бурмистрова, заместник-председател на „Газпром“.

„Проектът „Северен поток 2“, 94 % от който е построен ще бъде завършен от руската страна“, е казала тя.

„През 2019 година експортирахме за чужбина 199,3 млрд. куб м (в т.ч. 382 млн. куб м за Китай). Това е малко (с 1,5 %) под експорта през 2018 г., но повече от 2017 г. Очакваме нивото на доставките през следващите години да се запази, с коригиране на климатичните условия“, е добавила тя.

„Преди половин век, когато се строяха газопроводите на Европа, никой не можеше да си помисли, че те ще бъдат разкъсвани от политически противоречия“, е допълнила тя. Бурмистрова е напомнила, че „на 1 февруари 2020 година стават 50 години от сделката на века „Газ срещу тръби“ между (бившите) СССР и ФРГ. За половин век в Гемания са доставени над 1 трилион куб метра природен газ. Австрия стана първият ни партньор в Западна Европа.

Бурмистрова е коментирала и доставките на втечнен природен газ (LNG) за Европа. Някои смятат втечнения природен газ за по-конкурентен от тръбопроводния. Често може да се чуе, че LNG ще измести руския тръбопроводен газ от европейския пазар“, е казала още тя, като е посочила и недостатъчните от LNG, “основният, от които е свързан с ограничените възможности да удовлетворява оперативно търсенето в пиковите периоди на потребление“.

„Затова в Европа ние, както и преди залагаме на доставка именно на тръбопроводния газ, който осигурява стабилност и надеждност заедно с гъвкавост по договорите. В този регион тръбопроводните доставки са просто по-изгодно решение“, е добавила тя.

Строителството на газопровода „Северен поток 2“ бе спряно след въвеждане на санкции от САЩ на 20 декември. Швейцарската компания Allseas спря полагането на тръби по газопровода до Германия. Сега се очаква строителството да бъде възобновено от руски тръбопроводни кораби.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща