„Газпром“ очаква ръст на покупките на руски газ от Турция

Компанията потвърди прогнозата си за средна експортна цена на газа от 120 - 130 долара за 1000 куб м

Енергетика / Свят
3E news
551
article picture alt description

„Газпом експорт“ очаква ръст на покупката на руски газ от страна на Турция, но е възможно динамиката на понижение през първото полугодие да не бъде компенсирана. Това е заявил началникът на отдела за структуриране на договорите и ценообразуване на „Газпром експорт“ Сергей Комлев.

„Цената на нефтения индекс беше достатъчно висока през първото полугодие, сега тя се понижи и ние предполагаме, че ще доведе до това, че обемът на покупки на природен газ, на руски природен газ ще се увеличи от Турция, въпреки че е възможно да не може да компенсираме като цяло спадът през първото полугодие“, е казал Комлев по време на онлайн дискусия с анализатори на „Атон“, цитиран от руските информационни агенции.

Турция е традиционно един от големите купувачи на руски тръбопроводен газ, доставките, на който се осъществяват от „Газпром“. През последните години обем продажбите на „синьо гориво“  на турския пазар спадат. Таак през миналата година те са се свили с 35 % до 15,5 млрд. куб м, а през първото полугодие на тази година „Газпром“ е намалил (според Прайм) доставките на газ за турската страна с 1,7 пъти в сравнение с аналогичния период на миналата година – до 4,733 млрд. куб м.

Комлев потвърди по-ранната прогноза на „Газпром“ за средна експортна цена на газа на ниво от 120-130 долара за 1000 куб метра.

„Потвърждаваме прогнозата си, че средната цена през 2020 г. ще бъде 120-130 долара за 1000 куб м. Виждаме цената  по-близо до 130 долара“, е казал той.

Компанията запазва и плановете си за експорт на газ към края на годината на ниво от порядъка на 170 млрд. куб м газ.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща