„Газпром“ започна да продава газ на TTF в Нидерландия

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
972
article picture alt description

„Газпром експорт“ за пръв път е предложил газ с доставка на борсата TTF в Нидерландия в рамките на търговията на своя електронна търговска платформа, става ясно от материали на компанията.


Доставката от 3,9 млн. куб м газ на TTF ще бъде осъществена през февруари.


По-рано, както припомня Прайм, провеждаше търгови с газ с доставка до Германия, Австрия и Словакия.


„Газпром експорт“ през декември започна търговия на своя електронна платформа за продажба на газ за европейските потребители в допълнение към действащите договори. През декември „Газпром експорт“ сключи първата сделка за продажба на газ с доставка за следващ ден, а през януари -  с доставка до края на месеца. От началото на работата на електронната платформа компанията е реализирала над 1,8 млрд. куб м газ, сключвайки договори с над две дузини контрагенти.


Холандската TTF (Tittle Transfer Facility) е една то най-големите борси за търговия с газ в Европа. На борсата се осъществява търговия с фючърси за газ, а също така ке извършва и търговия с газ с физическа доставка на стоката. TTF е основана през 2003 г. от компанията Gasunie, а сега дейността й се управлява от операторът на газотранспортната система на Германия - Gasunie Transport Services,

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща