„Газпром“ е изпратил официално предложение към „Нафтогаз Украйна“ за транзит на газ

Енергетика / Свят
3E news
804
article picture alt description

Руската компания „Газпром“ е изпратила подписано от председателя на управителния съвет Алексей Милер до  НАК „Нафтогаз Украйна“ официално предложение за продължаване на действащия договор или сключване на нов договор за транзит през територията на Украйна със срок от 1 година, съобразен с прогнозата за търсенето от европейските купувачи на газ през 2020 г.

В предложението на „Газпром“ е посочено, че необходимите условия за продължаване на действащия договор или за сключване на нов такъв са свързани с отказ на двете страни от всички взаимни претенции в международния арбитраж и прекратяване на всички съдебни дела, се казва в съобщението на управлението за информация на газовата компания.

Освен това сред условията са посочени и: отмяна на решението на Антимонополната комисия на Украйна за наложените на „Газпром“ глоби за някои „нарушения на икономическата конкуренция“, оттегляне от „Нафтогаз Украйна“ от ЕК на инициираното разследване срещу руската компания.

Освен това „Газпром“ очаква позицията на украинската страна и по отношение на готовността й да купува руски газ от 2020 г.

„Копие на официалното предложение е изпратено до министъра на енергетиката и околната среда на Украйна Алексей Оржел и заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович“, уточняват от „Газпром“

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща