Газороводът "Турски поток" ще е в центъра на разговорите Путин-Вучич на 17 януари

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
956
article picture alt description

Продължаването на газопровода „Турски поток“ ще бъде обсъдено на 17 януари по време на посещението на президента на Русия Владимир Путин в Сърбия. Това съобщи пред журналисти сътрудникът на президента Юрий Ушаков.


Както каза пред сръбски журналисти руският президент, „Газпром“ разработва различни варианти за продължаване на сухопътната част на газопровода в посока Европа. Един от тях предвижда транспортиране на  газа по трасето България-Сърбия-Унгария с излизане до газоразпределителния център в Баумгартен, но европейските страни трябва да получат гаранция, че плановете за продължаване на газоровода няма да бъдат спрени.


В публикация от вторник руските и сръбските медии обръщат внимание на коментарите на сръбския президент Александър Вучич, както и на изявлението му, че акцентът при разговорите с руския му колега ще е енергетиката.


„Най-евтиният газ засега е руският. Когато доведат „Турски поток“ до България, ще платим, за да стигне до нас. Затова е важно посещението на Путин. Аз нямам никакви идеологически проблеми. За разлика от другите, моята работа са Сърбия и гражданите. Дайте друг евтин газ, но аз такъв още не съм видял“, заявява Вучич за ТВ Pink.


Сега Сърбия получава руски газ по единственият газопровод през територията на Украйна и Унгария. Годишният обем е за около 2,5 млрд. куб м и постоянно расте.

Президентът на Сърбия коментира също така, че предлаганите от Запада варианти за снабдяване от международните газопроводи Tap и TANAP, както и EastMed не са изгодни за Белград, тъй като газа от тях ще е скъп, а количествата на доставки – малки.


„Когато бях при президента на Азербайджан Илхам Алиев и молих за газ от TANAP, той ми каза, че за нас газ няма. Когато идват от Запада, постоянно говорят да вземем газ от TAP и TANAP, само да не вземаме руски газ, въпреки че в тези газопроводи газ за нас няма“, отбелязва Вучич.


Той добавя също така, че американският проект за LNG-терминал на остров Кърк в Хърватия също предвижда два пъти по-висока стойност на горивото и уточнява, че през следващите пет години годишното потребление на газ в Сърбия ще достигне до пет милиарда куб м, но Белград няма „да купува газ два пъти по-скъп, заради политически изгоди“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща