Газовото споразумение между „Газпром“ и „Нафтогаз Украйна“ попадна в мрежата

Енергетика / Свят
3E news
563
article picture alt description

В мрежата попадна сканираният договор между „Газпром“ и „Нафтогаз“. В едно от украинските анонимни Телеграм-канали публикуваха сканираното копие на петгодишното споразумение за транзит на руски газ от 2020 до 2024 година. Това не е първият път, когато текста на договори между „Нафтогаз Украйна“ и „Газпром“ се оказват достояние на обществеността чрез различни украински информационни канали. Това се случи и с предишния транзитен договор, подписан през 2010 г., съобщава eadaily.

Както по-рано бе съобщено, новото транзитно споразумение предвижда транзит на гориво през 2020 г- на ниво от 65 млрд. куб м, а през следващите четири години – по 40 млрд. Куб м. Генералният директор на ООО „Оператор на ГТС (газотранспортна система) на Украйна“ Сергей Макогон, че всички обеми са разпределени поравно за всички дни на годината – 178 млн. куб м на ден през 2020 г. Тази информация се потвърждава в договора. За 2020 година нивото на транзит е определен на 178,1 млн.куб м на ден, а за следващата – от 109,6 млн.куб м.

От любопитното е, че сега става известна точната ставка за транспортирането на газ през Украйна. Тя съставлява 31,72 долара за 1000 куб м, или с 2,66 долара за 1000 куб м на всеки 100 километра с всички данъци и други начисления. По предишния договор „Газпром“ плащаше малко по-малко – 2,5 долара на 100 километра.

В договорът се разкрива информация за нивото на предплащане за допълнителни обеми от газ и условията за такова плащане и съдебните претенции.

Споровете между двете компании вече ще се предявяват вече не пред Стокхолмския арбитраж, а в Международния арбитражен съд към Международната търговска палата в Цюрих. Повод за съдебни претенции например може да е неизплащане от страна на „Газпром“ на четири месечни вноски подред. Освен това от „Газпром“ явно са отчели грешките отпреди и сега в текста на настоящото споразумение се посочва, че арбитрите могат да изменят текстовете на споразумението само в случай, че се променя европейското регулиране и има нужда от съответствие с него. Освен това транзитът на газ през Украйна може да бъде прекратяван или спиран само след решение на Международния арбитраж.

Украинската страна не веднъж  е подчертавала, че допълнителните обеми от газ ще се заплащат от руската компания по допълнителна, по-висока ставка. Така например при резервиране на допълнителни мощности за тримесечие напред, „Газпром“ ще заплаща с 9 % повече, за месец – с 19 %, а за ден – с 44 %. Тарифите се изчисляват по специална формула за точките на вход и изход от украинската газотранспортна система с повишаващи се коефициенти (1,1; 1,2; 1,45).
„Газпром“ при това запазва в споразумението всички посоки за транзит на газ през Украйна – за Балканите и за Турция,  за Румъния, Словакия, Унгария и Полша.

От страна на „Газпром“ споразумението за транзит на газ през Украйна е подписал председателят на „Газпром“ Алексей Милер, а от „Нафтогаз Украйна“ подпис е поставил изпълнителния директор на националната компания Юрий Витренко.

Както се отбелязва, най-важното в споразумението е елементът на постигане на компромис.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща