ВР, Total и RWE ще строят огромни офшорни вятърни мощности във Великобритания

Енергетика / Свят
3E news
730
article picture alt description

Във Великобритания завърши търгът за наемане на морски участъци The Crown Estate  за изграждане на офшорни (морски) вятърни електроцентрали. The Crown Estate представлява съвкупност от земи и владения във Великобритания и извън нея, принадлежащи на британската държава, където монархът действа като еднолична корпорация, като по този начин придава на имота статут на "държавна собственост на короната" (in right of the Crown  - Уикипедия).

Резултатите от търга сочат за определени шест морски участъка, на които могат да бъдат изградени 8 ГВт вятърни електроцентрали, които се очаква да бъдат въведени в експлоатация в края на десетилетието. Чрез тях се очаква Великобритания да постигне официалната си цел за създаване на вятърни мощности от 40 ГВт през 2030 г. The Crown Estate съобщава, че към настоящия момент портфейлът от офшорна вятърна енергетика на страната е от порядъка на 39 ГВт, които включват 10 ГВт експлоатирани обекти, строящи се мощности за 10 ГВт и 19 ГВт проекти на етап проектиране и разработка.

Компанията RWE Renewables е получила два участъка, на които могат да се изградят 3 ГВт вятърни електроцентрали в Северно море в Dogger Bank на североизточното крайбрежие на Англия.

Консорциум, включващ нефтогазовата компания ВР и немският енергиен концерн EnBW ще строи мощности в два участъка на Ирландско море северно от Уелс, като на него могат да бъдат разположени 3 ГВт.

Друг консорциум, в който участват френската нефтогазова компания Total и инвестиционния фонд Macquarie Green Investment Group (GIG) е придобил участък за изграждане на мощности от 1,5 ГВт.

Julien Pouget, старши вицепрезидент на Total за възобновяемите енергийни източници коментира по този повод, че „този успехът се базира на историческия опит от работата на компанията на шелфа на Великобритания“ и отговаря на целите на компанията.

Както GIG, така и Total са глобални разработчици и инвеститори във ВЕИ, отбелязват от френската компания. GIG поддържа почти 50 % от експлоатираните офшорни британски вятърни мощности. Total също има позиции след участието си в проекта Seagreen за 1,1 ГВт край източното крайбрежие на Scotland и Erebus, проект за плаваща вятърна централа с мощност от 96 МВт в Клетско море.


Участък, в който ще бъдат разположени други 400 МВт вятърни мощности е определен пък за Offshore Wind Limited – съвместно предприятие между испанската Cobra Group и британската Flotation Energy.

Проектите в момента преминават пред екологична оценка, която трябва да завърши до края на следващата година.

С това петролните компании на практика стават най-активните в офшорната вятърна енергетика. Във Великобритания те са основни играчи. Така например през 2019 г. норвежката Equinor спечели правото за изграждане на вятърната централа Dogger Bank с мощност от 3,6 ГВт в британски води.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща