Витренко във Фейсбук: Продължаване на действащия транзитен договор с "Газпром" не устройва "Нафтогаз"

Документът не дава гаранции за запълване на украинската тръба

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
744
article picture alt description

Предложението на руския експортьор на газ, компанията „Газпром“ за продължаване на действащият договор за транзит на газ през украинска територия след 2019 г. не устройва „Нафтогаз Украйна“, тъй като документът не дава гаранции за запълване на украинската тръба. Това пише на страницата си днес, 22 януари в социалната мрежа Фейсбук изпълнителният директор на „Нафтогаз“ Юрий Витренко от Брюксел.  


„В какво е проблемът с продължаването на настоящия договор ? Освен несъответствието с европейските правила в интерпретацията на „Газпром“ този договор не съдържа никакви гаранции за количествата за транзит, тоест след завършване на строителството на „Северен поток 2“. „Газпром“ може да намали транзита през Украйна до нула, дори ако договорът бъде продължен през следващи години“, пише той. Витренко обяснява също така, че украинската компания смята за неприемливо искането на „Газпром“ за възстановяването на „баланса“ в отношенията чрез отказ от украинската компания от опитите за изискване на дълга според решението на арбитражния съд в Стокхолм.


Освен това Витренко изразява мнение, че за пръв път украинската страна и ЕК са имали единна позиция.


Припомняме, че на 21 януари в Брюксел се проведоха тристранни консултации между Русия, ЕК и Украйна, на която бяха обсъждани въпросите по договорите за доставка и транзит на природен газ през украинска територия след 2019 г. Министърът на външните работи на Украйна Павел Климкин заяви, че Москва предлага продължаване на действащият договор за транзита на газ, но Киев е готов да сключи договор само по нови правила, които да отговарят на европейските изисквания.


Пред журналисти заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович каза, че запазват опасенията си по отношение на „Северен поток 2“. „Що се касае до въпроса за „Северен поток 2“, вие знаете добре позицията на ЕК. Нашите опасения се запазват, особено по отношение на целите на Енергийния съюз, по отношение на целите на диверсификацията и затова настояваме за пълна съвместимост с европейското законодателство“, каза Шефчович. Той допълни също така и виждането по отношение на поправките в газовата директива, тоест за разпространение на европейските правила и върху морските газопроводи.


Следващите тристранни преговори се очаква да бъдат през месец май. Експертите все пак са категорични, че е постигнато отчасти сближаване на позициите. В случай, че през пролетта не бъдат постигнати съгласия и не се установят нови допирни точки, може да се стигне до изостряне на позициите през есента, тоест в навечерието на новия отоплителен сезон. Никой обаче не се наема да прави по-трайни прогнози, поради задаващите се политически промени в Европа, а и в Украйна.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща