Великобритания ще трябва да инвестира 2.6 млрд. паунда за ветрогенератори

Великобритания ще трябва да инвестира 2.6 млрд. паунда за ветрогенератори

Енергетика / Свят
3E news
760
article picture alt description

За да изпълни целите си за повишаване на производството на електроенергия от възобновяеми източници, Великобритания трябва да инсталира по 260 ветрогенератори годишно или около едни на всеки работен ден, пресмятат анализаторите на австралийската компания Aurora Energy, специализирана за енергия от възобновяеми източници.

Капацитетът на офшорната вятърна енергия във Великобритания е 10 гигавата, а в началото на последното десетилетие беше само 1 гигават. Освен това, вече са подписани договори за създаване на вятърни електроцентрали с мощност за нови 10 гигавата. Предстои да бъдат сключени договори за инсталации с обща мощност от 20 гигавата.

Според подписаните и предстоящите за подписване договори, увеличението на капацитета до 40 гигавата от вятърни електроцентрали ще струват на Великобритания допълнителни 2.6 милиарда паунда годишно, което е пет пъти повече, отколкото е планирано за възобновяема енергия в настоящият бюджет за 2020 година.

Мартин Андерсън, съавтор на доклада на Aurora Energy, коментира: „Според нашия анализ, постигането на цел от 40 гигавата ще изисква увеличаването на разполагането на офшорни вятърни турбини, да се увеличат значително и инвестиции, които трябва да бъдат одобрени в рекордно кратък срок.

Използването на офшорни морски ветрове намалява значително разходите, показват последните проучвания, а използването на повече възобновяеми източници на енергия в цялата система за производство на електроенергия намалява разходите, но за улавяне на морските ветрове ще са нужни повече инвестиции и респективно допълнителен бюджет.

Ако тази цел бъде постигната, тя ще има голямо значение за инвеститорите в енергийната система на Обединеното кралство и ще допринесе за либерализацията на пазара на електроенергия.“

Увеличаването на електроенергията от вятърни турбини в Обединеното кралство се превърна в една от водещите енергийни политики на консерваторите на общите избори през декември. Това беше потвърдено и в речта на кралицата при откриването на новия парламент.

Доставчиците на енергия предупреждават, че постигането на целта не е „разходка в парка“. Джим Смит, управляващ директор на SSE Renewables, заяви пред „Ройтерс“, че постигането на целта изисква „сътрудничество между правителството, индустрията и заинтересованите страни, вкл. и потребителите ... за да бъде отворен този поток от проекти“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща