В Турция съединиха морската и сухоземната част на „Турски поток“

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
775
article picture alt description

Морската и сухоземната част на газопровода „Турски поток“ в Турция бе съединена, се казва в съобщение на оператора на проекта South Stream Transport B.V. , цитирано от ТАСС.


В него се отбелязва, че това е символ на завършването на целия комплекс от дейности по изграждането на газопроводната система в Черно море. Техническата операция включва издигане на две секции от морското дъно до специална конструкция над водата, където се осъществява заваряването им в един газопровод. Общото тегло, издигнато по време на работата е било около 409 тона. След внимателна проверка на заваръчния шев на тръбата, газопроводът е бил положен отново на морското дъно на дълбочина от 32 м.Тази операция е извършена и по двете тръби в руски води през януари-февруари 2019 г.


Дълбоководното полагане се осъществява от най-големият строителен кораб Pioneering Spirit, като по крайбрежието е задействан и корабът Lorelay.
Вече е готова за използване и компресорната станция „Русская“, която осигурява налягането за транспортирането на газ по дъното на Черно море. Експлоатацията на новия газопровод е планирана за края на 2019 година.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща