В Мурманска област започва производството на „зелен“ водород

Енергетика / Свят
3E news
596
article picture alt description

Компаниите „Роснано“ и „ЕнелРусия“ ще реализират първия проект за производство на „зелен“ водород на базата на вятърна електроцентрала в Мурманска област, Русия. Предвижда се производството на 12000 тона водород на година и износ в ЕС, като инвестициите се оценяват на 320 милиона долара.

База за производството ще бъде строящата се ВяЕЦ в Мурманска област с мощност 201 мегавата, която се очаква да бъде въведена в експлоатация през декември тази година.

„Роснано“ и „Енел Русия“ (56,43% принадлежат на италианската Енел) ще произвеждат „зелен“ водород на базата на електролиза на вода с помощта на енергия, получена от ВЕИ.

Според анализатори, производството на водород ще реши въпроса с енергийния излишък в района, информира atomic-energy.ru.

В Мурманската енергийна система има излишък, като основното търсене на електроенергия в региона се покрива от Колската АЕЦ на руската държавна корпорация „Росатом“. Атомната централа също планира да инсталира пилотни водородни установки. Крайната стойност на водорода обаче може да се окаже твърде висока. Остават въпросите и с начина на доставката му към клиентите в Европа

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща