В бъдещия LNG терминал край Александруполис ще се съхраняват до 170 хил. куб. м газ

Споразумението между „Булгартрансгаз“ и „Газтрейд“ подлежи на одобрение от компетентните органи

Енергетика / Свят
3E news
751
article picture alt description

Гръцката компания „Газтрейд“ С.А. обяви подписването на споразумение за придобиване на 20% от акционерния си капитал от българския държавен газов оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД.

Споразумението беше подписано в Атина от мажоритарния акционер и председател на Съвета на директорите на „Газтрейд“ Елини Копелузу и изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов, в присъствието на министър-председателите на Република Гърция и Република България, Кириакос Мицотакис и Бойко Борисов.

Новото споразумение беше подписано от настоящите акционери Елини Копелузу, GasLog Cyprus Investments Ltd, DEPA Commercial SA, компанията и новият акционер.

GasLog беше представен от изпълнителния директор на компанията, Пол Уогън, а DEPA Commercial от председателя на съвета на директорите, Йоанис Пападопулос и изпълнителния директор Константинос Ксифарас.

„Газтрейд“ разработва плаващо съоръжение за съхранение и регазификация на втечнен природен газ (FSRU) в морския град Александруполис, което ще бъде нов, независим енергиен портал за пазарите в Югоизточна и Централна Европа.

Съоръжението ще бъде разположено на 17,6 километра югозападно от пристанището в Александруполис и ще има капацитет за съхранение на втечнен природен газ от 170 000 кубически метра и капацитет за доставка на природен газ, който ще надвишава 5,5 милиарда кубически метра годишно. Плаващото съоръжение ще бъде свързано с Националната газопреносна система на Гърция чрез тръбопровод с дължина 28 километра, чрез който регазифицираният втечнен природен газ ще достига до пазарите на Гърция, България и ще обхваща и по-широк регион – от Румъния, Сърбия и Северна Македония до Унгария, Молдова и Украйна.

Това е европейски проект от общ интерес (PCI – Регламент 347/2013 на ЕС), който е приоритетен за Европейския съюз, който засилва сигурността на доставките, диверсифицира източниците и пътищата за доставка на газ, насърчава конкуренцията и подкрепя създаването на Национален търговски газов хъб в по-широкия регион на Югоизточна Европа. Поектът носи несъмнени ползи за всички крайни потребители.

Той подкрепя и допълва интерконектора Гърция – България (IGB), в който участва Български енергиен холдинг, компанията майка на „Булгартрансгаз“, и компанията DEPA, чрез която природният газ ще бъде канализиран от терминала за втечнен природен газ в Александруполис до България, а оттам до останалите пазари на Югоизточна Европа.

„Булгартрансгаз“ е държавната компания, която управлява и развива мрежата и инфраструктурата за природен газ в България. Участието й в проекта е част от актуализираната енергийна стратегия на страната и решението да получи пряк достъп до втечнен природен газ чрез терминала край Александруполис.

Също така, това е доказателство за стратегическата роля на проекта в Югоизточна Европа и ключовата му роля за навлизането на LNG в региона, както и за повишаване на енергийната ликвидност на неговите пазари.

Изпълнителният директор на „Газтрейд“, Константинос Спиропулос, заяви:

„Приветстваме с добре дошли в проекта  „Булгартрансгаз“. Подписването на това споразумение е резултат от дългогодишно обсъждане на всички нива на българската енергийна администрация. Участието на “Булгартрансгаз” е от особено значение, тъй като показва регионалния профил на проекта и неговото значение за развитието на пазара в  Югоизточна Европа. Това е и значителна международна инвестиция в страната ни и се гордеем, че сме част от нея. Ние познаваме добре нашите нови партньори и сме сигурни, че ще имаме отлично сътрудничество при насърчаване на енергийното развитие в нашия регион.“

Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов подчерта: „Инвестицията, която „Булгартрансгаз“ направи е от стратегическо значение за развитието на пазара на природен газ в България и региона. Участието в LNG проекта ще гарантира ликвидност на газовия пазар и конкурентни цени за потребителите. Терминалът за втечнен природен газ в Александруполис допълва реализацията на концепцията на българското правителство за „Газов хъб Балкан“.

Очаква се терминалът за втечнен природен газ в Александруполис да започне да функционира в началото на 2023 г.

Споразумението подлежи на одобрение от компетентните органи, съобщават от “Газтрейд” С.А..

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща