Бъдещето на петролния пазар остава в центъра на вниманието на заседанието на ОПЕК+ в Баку

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
705
article picture alt description

Страните от ОПЕК+ са подобрили през февруари, в сравнение с януари изпълнението на задълженията си за ограничаване на добива на петрол в рамките на споразумението. Това е съобщил пред журналисти в Баку генералният секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо в Баку, където се провеждат поредица от заседания, на които се оценяват резултатите от обновената сделка. На 17 март се проведе заседание на техническата комисия от експерти към ОПЕК+, а за днес 18 март се очаква провеждане на двустранни министерски срещи, както и неформална вечеря, на която ще продължи обсъждането на сделката ОПЕК+. Решение за продължаване на сделката  обаче няма да бъде взето в Баку. Най-вероятно това ще се случи на заседанието през април във Виена, коментират наблюдателите на пазара.


По думите на Баркиндо през февруари изпълнението на сделката е продължило да се подобрява в сравнение с данните за януари, без обаче да дава конкретни препоръки и цифри.

По-рано агенция Bloomberg съобщи, позовавайки се на източници, че изпълнението на споразумението през февруари е 89 % при 83 % през януари.

Руският енергиен министър от своя страна коментира, че решението за продължаване на споразумението е било правилно, като днес се очакват и официалните данни на техническата комисия.

Освен това според него страните от ОПЕК+ са принудени да се съобразяват и с несигурността, царяща на пазара на петрол заради санкциите от страна на САЩ, при вземането на решение за по-нататъшното ограничение на добива. „Днес е трудно да се планира дейността за няколко месеца напред, заради високата волативност заради санкциите. Принудени сме да вземем под внимание тази несигурност при вземането на решенията на пазара, е казал той. Според Новак Русия през тази година ще изпълни новата сделка в рамките на ОПЕК+ по-добре от 2017 г.  Преди ограничението на добива бе за 300 хил. барела на ден, сега е за 228 хил. барела на ден.

Необходимостта от продължаването на сделката и през второто полугодие на 2019 г. бе огласено през февруари от министъра на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих. Неотдавна той каза, че не очаква промяна на условията по споразумението за ограничаване на добива на петрол. Миинстъра коментира също така, че нови санкции срещу Русия ще се отразят на целия свят, тъй като страната е най-големият доставчик на енергийни ресурси за Европа, а също и за Китай. "Русия е най-големият доставчик на газ за Европа, на петрол - за Китай. Ако това се случи, ще се отрази на Европа, Китай и целия свят", заяви той.


ОПЕК и страните извън петролния картел (ОПЕК+) се договориха в края на 2016 г. във Виена за ограничение на добива на петрол с 1,8 млн. барела на ден от нивото от октомври 2016 г. Договорът стартира от началото на 2017 г., като бе продължен до края на 2018 г. През юни 2018 г. ОПЕК+ съгласува целта за излизане от преизпълнение на условията по споразумението, които тогава бяха за 47 %, но още през ноември бе постигнато решение отново да бъде приложена стратегия за ограничение на производството на петрол.


Съответно, ОПЕК+ на 7 декември взе решение за ограничение на добива на петрол общо за всички страни по споразумението с 1,2 млн. барела на ден от януари 2019 г. в разстояние на половин година. От тях 800 хил. барела петрол са предвидени за ограничение на страните от ОПЕК, а 400 хил. барела за страните извън петролния картел. Русия се съгласи за намаляване на добива с 228 хил. барела на ден от нивото от октомври 2018 г.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща