Бурята Бела увеличава дела на вятърната енергия в британския микс

Енергетика / Свят
3E news
1167
article picture alt description

Производството на електричество от вятърна енергия е надвишило 50 процента от енергийния микс на Великобритания за първи път в събота при преминаването на бурята Бела, съобщи енергийната група Дракс (Drax), цитирана от Франс прес. Предишният рекорд е бил 50 процента на 21 август, уточнява групата в Туитър.

Бурята Бела помете в неделя част от Обединеното кралство, а след това Северна и Централна Франция, където хиляди домакинства останаха без ток. Поривите на вятъра достигаха 143 км/ч в крайбрежните райони, припомня БТА.

Великобритания, която през 2021 година ще бъде домакин в Глазгоу на голямата конференция на ООН за климата (COP 26), си е поставила за цел да стане въглеродно неутрална до 2050 година.
Офшорните вятърни паркове са в центъра на "зелената" стратегия на консервативното правителство на Борис Джонсън. Той обеща да превърне Великобритания в "Саудитска Арабия на офшорните вятърни паркове", способна да захранва с енергия всички британски домакинства с четирикратно по-голямо производство от 40 гигавата (GW) до 2030 година, което се равнява на над 40 ядрени реактора.

Операторът на британската електропреносна мрежа Нешънъл грид (National Grid) посочи междувременно в Туитър, че на Коледа за първи път делът на въглищта в производството на електричество във Великобритания е бил нула, спрямо 20 процента прз 2009 година и 1,8 на сто миналата година.
Пандемията и ограничителните мерки са допринесли за спада на търсенето на електричество в страната и за увеличаване на дела на възобновяемите енергии в енергийния микс.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща