Британското правителство ще иска ново гласуване на Brexit във вторник, според външния министър на Великобритания

The Daily Mail твърди обаче, че Тереза Мей може да отложи третото гласуване

Икономика / Свят
Маринела Арабаджиева
698
article picture alt description

Британското правителство ще поиска утре ново гласуване на сделката на министър-председателката Тереза Мей за Brexit, само ако е сигурно, че разделената Камара на общините ще я подкрепи при трети опит. Това съобщи външният министър Джереми Хънт, цитиран от Ройтерс.


В отговор на въпрос дали утре ще има ново гласуване, Хънт, който е в Брюксел за разговори с колегите си от ЕС, каза днес пред журналисти: "Надяваме се да има. Но трябва да сме сигурни, че ще имаме нужната бройка".


"Рискът от излизане без сделка, поне що се отнася до британския парламент, избледня, но рискът от парализа на
Brexit не е", каза външният министър.


Според британския първи дипломат има известни признаци, че сделката на Мей ще бъде прокарана. Подкрепящ Брекзит британски депутат обаче каза, че много хора в парламента все още са против сделката на Мей за напускане на ЕС и че несъгласието им не е само към предпазния механизъм за ирландската граница.


"Това е много лошо споразумение", каза депутатът Джон Редууд по радио Би Би Си. "Твърде много хора споделят моята загриженост, че нямаме нужда от този вид обвързващ договор.

 

Става дума за много хора и те не са само от ERG (The European Research Group/Европейската изследователска група, включваща депутати консерватори, които са срещу членство в ЕС), които са особено силно се стремят да издействат правилния Брекзит", добави Редууд, цитиран от Ройтерс.

 

Британският вестник The Daily Mail в своя публикация от днес пише, че Тереза Мей може да отложи третото гласуване по споразумението за Brexit в британския парламент.

Премиерът, както се съобщава, иска за отложи третото гласуване п сделката, в случай, че „няма шансове да победи“ и да засили натиска мърху членовете на парламента, организирайки гласуване няколко дни преди напускането на Великобритания на ЕС на 29 март“, пише изданието. В публикацията се отбелязва също така, че Тереза Мей може да се обърне към Брюксел с молба за отлагане на Brexit за по-продължителен период. Сега отлагане, ако има такова се планира за 30 юни.

 

Междувременно германският външен министър Хайко Маас заяви днес, че си струва да се даде още време за постигане на споразумение с Великобритания за излизането й от Европейския съюз, макар че по-дълго отлагане на Брекзит ще бъде трудно.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща