Британският премиер представи план за постепенно разхлабване на карантинните мерки

Икономика / Свят
3E news
489
article picture alt description

Британският премиер Борис Джонсън обяви в телевизионно обръщение до нацията умерено облекчаване на карантинните мерки и очерта правителствената пътна карта за по-нататъшно вдигане на ограниченията през последните седмици, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Джонсън каза, че хората, които не могат да работят от вкъщи, като заетите в строителството или в производството, "трябва да бъдат активно насърчени да се завърнат на работа" тази седмица. Той призова да не се използва общественият транспорт и прикани хората да вървят пеша или да се придвижват с велосипед. Джонсън обяви също, че от сряда отпадат ограниченията, че може да се спортува навън само веднъж дневно.

Премиерът, който прекара една седмица в болница, лекувайки се от Ковид-10, подчерта обаче, че е необходимо да продължат да се спазват препоръките за социална дистанция и заяви, че било било лудост да се допусне втори пик на замразяванията.

Той очерта и план за облекчаване на карантинните мерки, който, както подчерта, ще бъде приложен при определени условия. Той предвижда евентуално завръщане на 1 юни на най-малките ученици в училище.

В Англия се създава система за предупреждение за опасност от заразяване, която ще работи с петстепенна скала в зависимост от коефициента на репродуциране на вируса, броя на заразените и натоварването на здравната система. Лозунгът на правителството "Останете си вкъщи" се заменя с нов - "Бъдете бдителни".

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща