Британският парламент отхвърли сделката за Брекзит - какво следва

Икономика / Свят
Галина Александрова
591
article picture alt description

Британските депутати отхвърлиха сделката, която премиерът Тереза Мей договори с ЕС. "Против" сделката гласуваха 432 депутати, а 202 гласуваха "за" във вторник вечерта. Това означава, че Мей има три работни дни преди да се завърне в парламента и да съобщи какви стъпки ще предприеме от тук нататък.

След като резултатите от гласуването станаха ясни британският премиер заяви: „днешният вот не ни казва нищо за това какво подкрепя, както и дали и как ще уважи решението на избирателите от референдума. Жителите на ЕС и тези на Великобритания заслужават яснота, колкото е възможно по-скоро“, каза още тя, цитирана от БГНЕС.

Сега фокусът е върху това да се види дали парламентът ще даде вот на доверие на правителството. Малко по-късно стана ясно, че лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин е внесъл вота за недоверие в парламента като заяви, че гласуването във вторник е най-голямото поражение за правителството от 20-те години на миналия век. Той ще изправи британския премиер Тереза Мей и нейното правителство пред вот на недоверие днес. След две години на преговори тази присъда е "абсолютно решаваща".

"Излизането без сделка не трябва да е вариант, постоянен митнически съюз трябва да бъде гарантиран, а правата на хората да бъдат защитени", каза Корбин и допълни, че премиерът е "затворила вратата за диалог". "В последните две години тя имаше само един приоритет и това беше Консервативната партия", заяви той.

Британските медии реагират

Британските вестници са единодушни в своите оценки за вота, който се проведе снощи. Те привличат вниманието към хаотичността на преговорите за Брекзит.

Вестник „Таймс“ посочва, че от всички 432-ма депутати гласували против сделката 118 са членове на управляващата Консервативна партия, което е повече от една трета от нейната парламентарна група.

„Дейли Телеграф“ пък говори за това, кой може да замести Мей като ръководител на правителството. Бившият министър Борис Джонсън, настоящият вътрешен министър Саджид Джавид, ръководителят на британската дипломация Джеръми Хънт, както и бившият министър за Брекзит Доминик Рааб изглеждат като най-обещаващите кандидати.

От „Файненшъл таймс“ смятат, че опозиционният лидер Джеръми Корбин няма шанс да реализира вота си на недоверие към правителството, тъй като нито консерваторите, нито либералите, нито която и да е било друга партия искат извънредни избори при успешен вот на недоверие.

„Гардиън“ от друга страна прогнозира, че след като запази поста си в сряда Мей ще започне да подготвя „план Б“, който трябва да представи в парламента на 21 януари, за да попречи на ЕС да изпълни „твърдия“ сценарии за излизане

В същото време паунда възстанови част от стойността си, след като депутатите очаквано отхвърлиха сделката на Мей. Около 19:50 ч. местно време във вторник паунда се търгуваше за 89.11 пенса за 1 евро, докато малко преди вота цената му се вдигна до 89.57 пенса за 1 евро.

Европа остава обединена в позицията си за Брекзит

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер призоваха Великобритания за ясни действия относно излизането на страната от ЕС. „Призовавам Обединеното кралство да изясни своите намерения възможно най-скоро. Времето почти изтече“, заяви Юнкер, веднага след като резултатите от гласуването станаха ясни.

„Ако не е възможна сделка и никой не я иска, тогава някой ще намери ли най-после куража да каже кое е единственото възможно решение?“, написа Туск в Туитър.

Говорителят каза, че членовете на ЕС ще остана обединени. „Ние съжаляваме за резултата от вота и призоваваме британското правителство да изясни своите намерения по отношение на следващите си стъпки възможно най-скоро“, заяви говорителят и добави „ЕС ще остане обединен… и ще се опита да намали щетата нанесена от Брекзит“.

Ирландското правителство заяви, че ще засили приготовленията си за Брекзит без сделка. „За съжаление резултатите от днешното гласуване увеличиха риска от Брекзит без сделка. Следователно правителството ще засили подготовката си за този развой“, завиха от правителството в изявление.

Френският президент Еманюел Макрон напълно изключи възможността за нови преговори на ЕС с Великобритания относно условията за оттеглянето на страната от съюза. "Можете да подобрите една или две точки, но не вярвам особено в това, тъй като ние направихме максимално възможното за постигането на споразумение и няма да се откажем да защитаваме интересите на европейците, за да решим вътрешнополитическите проблеми на британците", каза президентът. Той добави още, че самите британци ще загубят на първо място от оттеглянето на кралството от ЕС без споразумение.

Германският финансов министър и вицеканцлер Олаф Шолц заяви, че загубата на Мей в британския парламент е „един горчив ден за Европа“. „Това е един горчив ден за Европа. Всички ние трябва да се подготвим, но твърдият Брекзит ще е най-непривлекателният избори и за ЕС и за Великобритания“, каза той.

Новият лидер на партията на германския канцлер Ангела Меркел – Анегрет Крамп-Каренбауер заяви, че „дълбоко съжалява“ за решението на британците. „Твърдият Брекзит ще бъде най-лошия от всички варианти“, написа тя в Туитър.

А министърът на европейските въпроси на Германия Майкъл Рот напомни на британците, че „вратите на Европа остават отворени“. Холандия е разочарована от резултатите от гласуването в британския парламент относно условията за напускане на Обединеното кралство от ЕС. Това бе публикувано във вторник вечерта от холандския премиер Марк Рюте. "Съжалявам, но в същото време уважавам резултатите от гласуването", отбеляза той. "Холандия и ЕС продължават да остават ангажирани със споразумението, но в същото време се подготвят за развитието на събитията във всички сценарии. Неуспехът не означава, че сме в положение, в което да не се е постигне споразумение. Обединеното кралство обаче трябва да предприеме следващата стъпка“, написа още той.

Австрийският канцлер Себастиян Курц пък изрази непреклонността си относно нови преговори между Великобритания и ЕС. „При всички положения, няма да има преговаряне на сделката за оттеглянето“ на Обединеното кралство, написа Курц в Туитър.

Испанският премиер Педро Санчес подчерта, че излизането на Великобритания ще е зле и за двете страни. „Хаотичният изход ще бъде негативен за ЕС и катастрофичен за Обединеното кралство“, заяви Санчес.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща