Британския премиер Тереза Мей оцеля във вота на недоверие

Остават много въпросителни пред Брекзит, планиран за 29 март тази година

Икономика / Свят
Георги Велев
508
article picture alt description

Британският парламент тази вечер отхвърли вота на недоверие срещу правителството на Тереза Мей. Против гласуваха 325 депутати, "за" недоверие 306. Кабинетът оцеля благодарение на депутатите от Консервативната партия и от малката северноирландска Демократична юнионистка партия, която осигурява мнозинство на Тереза Мей в Камарата на общините.

Вотът бе поискан от лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин, след като Камарата на общините отхвърли с над 200 гласа договореното от Тереза Мей споразумение с ЕС за Брекзит. Последният случай, в който британският парламент е отхвърлял предложение на правителството с разлика от над 100 гласа, е от октомври 1924 г. и тогава това води до парламентарни избори, припомни Нова Телевизия.

Мей има срок до понеделник, за да внесе ново предложение. Веднага след гласуването тази вечер тя обяви, че ще се срещне още тази вечер с лидерите на опозицията, в търсене на консенсус как да бъде осъществен Брекзит. Тереза Мей отново посочи, че Брекзит ще се случи.

Лидерът на лейбъристката опозиция Джереми Корбин призова министър-председателката Тереза Мей да изключи възможността за Брекзит без сделка, преди да проведе междупартийните преговори.

"Преди да може да има каквито и да било положителни дискусии за пътя напред, правителството трябва да елиминира, веднъж и завинаги, перспективата за катастрофата на Брекзит без сделка и целия хаос, който ще последва като резултат от нея", заяви Корбин в Камарата на общините, след като вотът не мина.

"Брекзит без сделка няма да бъде свален от масата на преговорите, въпреки настояването на Корбин, че това е условие за преговорите, коментира говорителят на премиера. "Тереза Мей много ясно заяви, че британската общественост гласува за напускане на Европейския съюз. Искаме да напуснем със споразумение, но тя е решена да изпълни решението на британския народ и това е да напуснем ЕС на 29 март тази година", заяви говорителят.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща