Британски министри се готвят да поискат оставката на Мей

Петицията срещу Brexit е събрала над 5 млн. подписа

Икономика / Свят
Маринела Арабаджиева
745
article picture alt description

Единадесет  министри от  британското правителство смятат да се обърнат към премиера Тереза Мей с искане за оставка, съобщава британското издание The Sunday Times. По негови данни те планират да огласят искането на среща на министрите в понеделник 25 март.


„Краят е близо. След 10 дни тя няма да бъде премиер“, е съобщил за изданието източник. По думите на друг такъв, „доверието към нея е започнало да спада“. The Sunday Times отбелязва, че поне шест от министрите се обявяват за това, мястото на министър-председател да заеме вицепремиерът Дейвид Лидингтън. Източник на изданието от правителството е съобщил: „Работата на Дейвид Лидингтън ще се заключва в това да осигури продължаване на преговорите с ЕС, да намери консенсус по отношение на нова политика по Brexit. Сред другите възможни претенденти за премиерския пост  The Sunday Times посочва настоящият външен министър Джереми Хънт и министъра по околната среда Майкъл Гоув.

Кризата в британското правителство се разгаря на фона на приближаването на 29 март. Това е датата, на която първоначално бе планирано излизането на Великобритания от ЕС. По-рано през тази седмица Мей се обърна с молба към ЕС за отлагане на Brexit до 30 юни.

Междувременно стана ясно, че над 5 млн. британци са се подписали под петиция с призив за отказ от излизането на Великобритания от ЕС. На сайта на британския парламент в раздела, посветен на петицията се казва, че в следобедните часове под петицията са поставили подписите си 5,04 млн. души. „Британското правителство нееднократно е заявявало, че излизането от ЕС е волята на народа. Ние трябва да отвърнем на това заявление, показвайки колко силно народът подкрепя запазването на членството на Великобритания в ЕС“, се казва в коментари към петицията.

Парламентът на страната трябва да обсъди дали да постави на дебат петицията, тъй като тя е събрала над 100 хил. гласа. Освен това е събрала и достатъчно гласове, за да получи отговор и от британското правителство. В нейна подкрепа се обявиха доста известни хора, като актьорът Хю Грант, актрисата Дженифър Сондърс и британският физик Брайън Кокс.

Лидерът на Партията на независимостта на Обединеното кралство Найджъл Фараж, привърженик на излизането на Великобритания от ЕС заяви, че подписи в подкрепа на петицията са дошли в това число и от Русия. „Зная, че много от подписите са от Русия затова може би трябва да започне разследване за намеса“, заяви той в ефира на британско  радио в петък, цитиран от международните агенции. След това обаче от комисията за петиции към британската камара на общините съобщиха, че от порядъка на 95 % от подписите са от територията на Великобритания.
Финансовият министър Филип Хамънд от своя страна смята, че идеята за провеждане на втори референдум за Brexit за възможна. В интервю за Sky News той каза, че това заслужава да се обмисли.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща