Борбата с пластмасовите изделия ще се отрази на търсенето на петрол много повече от очакваното

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
403
article picture alt description

Петролният сектор недооценява влиянието от промяната в потребителските настроения по отношение на бизнесът си с пластмасови изделия. Борбата с пластмасовите отпадъци ще подкопае търсенето на петрол повече отколкото се предполага, пише Financial Times. Кафенетата и ресторантите се отказват от пластмасовите изделия, магазините от еднократните опаковки, в много страни се приемат закони за ограничаване на опаковките за еднократна употреба в различните сектори. Рано или късно тези промени ще окажат въздействие и върху нефтогазовите компании.


Сега на транспорта се дължи повече от половината от световното търсене на петрол. Делът на нефтохимията е от порядъка на 15 % от потреблението на петрол, но Международната агенция по енергетика (МАЕ) очаква, че през 2040 г. този дял ще достигне 40 %. Нефтохимическите предприятия ще останат основен източник на търсенето на петрол, като ръстът на петрол  в този сегмент ще се увеличи, за разлика от другите.


Някои експерти обаче смятат за погрешно допускането, че през следващите две десетилетия търсенето на пластмаса и изделията от нея ще расте съществено в световната икономика така, както и било през последните десетилетия.


Прогнозите на МАЕ и други компании изхождат от стабилното високо потребление на пластмаса – среден ръст от 3 % годишно през 2017 – 2040 г. За това днешните развиващи се пазари трябва да запазят съществуващите модели на потребление. Освен това де имат предвид и очакванията, че т.нар. „невидима пластмаса“ (компонентите от цифровата инфраструктура, смартфоните и другите електронни устройство) ще станат нов незаменим източник на търсене.


Сега 45 % от изработваната в света пластмаса отива за опаковъчни материали, а за електрониката – само 7 %. Използването на употребата на найлонови торбички и няколко други вида пластмаси може да забави ръста на общото потребление наполовина  през следващите две десетилетия, като по този начин отслаби перспективите за търсенето на петрол.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща