Бил Гейтс е обнадежден от законодателен ход за атомната енергетика на САЩ

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
806
article picture alt description

Законът за лидерството в атомната енергетика (NELA), двупартийно проектопредложение, което има за цел да ускори развитието на модерни ядрени технологии и да възстанови водачеството на САЩ в атомната енергетика, беше представен отново в Сената на САЩ. Това стана на 27 март от група от 15 сенатори, водена от Лиза Мурковски от Аляска, пише world-nuclear-news.org .

„Двупартийна група от лидери в Сената на САЩ внесе Закона за лидерството на атомната енергия, който залага амбициозен план за ускоряване на развитието на модерни технологии за атомни реактори“, написа Бил Гейтс - технолог, бизнес лидер и филантроп, коментирайки в Туитър съобщението на сенатор Мурковски.

„Не мога да не подчертая колко важно е това. За да се предотвратят най-тежките последици от изменението на климата, трябва да постигнем почти нулеви емисии на въглероден диоксид в индустриите, които ги предизвикват - селско стопанство, енергетика, транспорт, строителство - като развиваме иновации и използваме възобновяеми енергийни източници с ниска цена“, написа Гейтс. Според него атомната енергия е една от тези решаващи технологии, защото е единственият безвъглероден всеобхватен енергиен източник, достъпен 24 часа в денонощието.

„Развълнуван съм, че сенатори и от двете страни са се обединили, за да подкрепят развитието на високотехнологична атомна енергетика“, обобщи той.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща